De lokale Griekse bevolking verzet zich alsmaar feller tegen de grote illegale migratiestroom die vanuit Turkije Griekenland binnenkomt. Ze houden bootjes met illegale migranten tegen, vallen ngo-medewerkers aan en zondagavond staken ze een nog onbewoond asielzoekerscentrum in brand. 

Op de Griekse eilanden, waar migranten verblijven in afwachting van hun asielprocedure, is de situatie met migranten al langer bijzonder precair. Op de vaak kleine eilanden is plaats voor zo’n 8.000 migranten, maar momenteel zitten er ruim 42.000, wat er regelmatig voor problemen zorgt. Bovendien nam dat aantal de voorbije maanden alsmaar toe, mede vanwege illegale migranten die er met bootjes toekwamen. 

Verzet Griekse bevolking neemt toe

De toestroom op de Griekse eilanden dreigt nu echter echt buitengewone proporties aan te nemen, nadat Turkije de poorten naar Europa wagenwijd heeft opengezet. Maar de lokale Griekse bevolking lijkt dat niet zomaar te laten gebeuren. Vorige week vonden er al betogingen en een algemene staking plaats, maar het verzet wordt steeds heviger. 

Zondagavond staken inwoners van het Griekse eiland Lesbos een nog onbewoond opvangcentrum voor migranten in brand, uit vrees dat het binnenkort heropend zou worden. Het opvangcentrum is eigendom van VN-vluchtelingenagentschap UNHCR, dat momenteel allesbehalve populair is op de Griekse eilanden. Op sociale media duiken filmpjes op waarin te zien is hoe medewerkers van UNHCR belaagd worden door de lokale bevolking. 

(Lees verder onder de tweet.)

Daarnaast proberen de inwoners van Griekse eilanden ook massaal om bootjes met illegale migranten tegen te houden voor ze het Griekse grondgebied bereiken. Dat is te zien op verschillende filmpjes op sociale media. Gisteren zouden ze zo minstens 50 illegale migranten hebben kunnen tegenhouden.