Grieks premier Kyriakos Mitsotakis heeft zondagavond de noodtoestand aangekondigd om de gigantische migratiestroom vanuit Turkije te kunnen aanpakken. Dat maakte Mitsotakis zelf bekend via Twitter. Op drie dagen tijd staken meer dan 75.000 migranten vanuit Turkije de Europese grens over, dat stelt de Turkse regering alleszins.  

Tijdens de asielcrisis in 2015 was de migratieroute via Turkije en Griekenland land de meest gebruikte route voor migranten die vanuit het Midden-Oosten naar Europa wilden komen. De omstreden deal tussen de Europese Unie en Turkije, waarbij Turkije miljarden steun krijgt in ruil om de grenzen te beschermen, maakte in 2016 een einde aan die populaire migratieroute. 

Noodtoestand

Vrijdag besloot Turks president Recep Tayyip Erdogan echter om de grenzen niet langer te beschermen en de deal dus eenzijdig op te blazen, volgens Erdogan omdat de EU haar beloftes niet nakomt. Door die beslissing ligt weg naar Europa letterlijk en figuurlijk terug open voor migranten. De Turkse regering maakte bekend dat inmiddels 76.000 migranten Turkije verlaten hebben en het Europese continent betreden hebben. Of dat ook effectief het geval is, kan niemand bevestigen. Mogelijks wil de Turkse regering gewoon druk zetten op Europa. 

Griekenland doet er naar eigen zeggen alles aan om de migranten tegen te houden, maar dat verloopt moeizaam. Daarom heeft Grieks premier Kyriakos Mitsotakis na een bijeenkomst van zijn veiligheidskabinet besloten om de noodtoestand uit te roepen. Griekenland zal de komende maand geen nieuwe asielaanvragen meer accepteren. “Probeer niet om Griekenland binnen te komen, je zult worden teruggestuurd”, stelt Mitsotakis nog.