Te midden van de politieke crisis bepleit ontslagnemend vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een nieuwe staatshervorming. In een bericht op zijn website zet de christendemocraat de krijtlijnen van zo’n hervorming uiteen. Opvallend: Geens wil er liever vandaag dan morgen werk van maken.

“Wat we nodig hebben, is een duidelijk afgesproken menu, een strakke kalender en een helder proces. Maar vooral veel politiek engagement”, klinkt het bij Geens. Die politieke wil om de staat te hervormen lijkt vandaag nergens te bespeuren bij de onderhandelende partijen. Enkel de N-VA – en nu dus ook de CD&V – lijkt bereid aan het Belgisch huis te sleutelen. Volgens Geens zou er echter ook aan Franstalige zijde bereidheid zijn om stappen te zetten. 

“Dat ze laten uitschijnen dat ze demandeur de rien zijn, is vooral een tactische kwestie. Ik ben er heel zeker van dat ze demandeur de quelque chose zijn”, verduidelijkte de voormalig koninklijk opdrachthouder op het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. “Natuurlijk zijn er accentverschillen, maar als de politieke wil er is om er iets aan te doen, kan je daarover zeker een akkoord vinden.”

Het plan van Geens: artikel 35 activeren

Hoe moet zo’n zevende staatshervorming er dan uit zien volgens Geens? Vooral het beruchte artikel 35 van de Grondwet springt in het oog. Dat artikel – uit de tijd van premier Dehaene – voorziet in de mogelijkheid om de federale bevoegdheden limitatief op te lijsten. Tot op heden werd artikel 35 echter nog niet geactiveerd. Dit wel doen zou betekenen dat er grondig onderhandeld moet worden over welke bevoegdheden op het Belgische niveau blijven, aangezien al de rest dan een verantwoordelijkheid van de deelstaten wordt. Vandaag is dat nog omgekeerd.

De plannen van Geens leunen dicht aan bij het ‘confederalisme’ van de N-VA, maar dat wil de CD&V’er niet gezegd hebben. Dat Geens net nu het communautaire op tafel legt, is waarschijnlijk niet toevallig. Maandag trekken koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) naar de Koning om verslag uit te brengen over hun taak. Het duo hulde zich steevast in stilzwijgen gedurende hun informatieronde. 

Dringend en belangrijk

Geens wil dat België “opnieuw performant wordt” en daarvoor is volgens hem in de eerste plaats een staatshervorming nodig. “Zeggen dat er nu belangrijkere dingen te doen zijn, daar houd ik niet van”, zei hij nog. “Het dringende en het belangrijke moet je in het leven altijd samen doen, want anders kom je alleen tot het dringende.”

Lees ook:

De Crem over noodregering: “Wijken niet van standpunt af”