Frontex, het grens- en kustwachtagentschap van de Europese Unie, heeft 100 extra agenten ingezet om de grens tussen Griekenland en Turkije te bewaken. Dat meldt Belga. Griekenland had de EU om meer steun gevraagd, nu Turks president Erdogan weigert om de grenzen opnieuw te sluiten.

In 2016 bereikten Turkije en de Europese Unie een akkoord over de bewaking van de Europese buitengrenzen. In ruil voor miljarden euro’s financiële steun en ook technische ondersteuning zou Turkije ervoor zorgden dat de populaire migratieroute via Turkije en Griekenland drooggelegd zou worden. Tot op dat moment was dat de populairste migratieroute voor migranten uit het Midden-Oosten. 

Frontex

Vorige week besloot Turks president Recep Tayyip Erdogan echter om die deal eenzijdig op te blazen, waardoor op enkele dagen tijd tienduizenden migranten ons continent binnen stroomden. Griekenland probeert met man en macht de Europese buitengrenzen te beschermen, maar vraagt daarbij meer steun van de Europese Unie. 

De EU gaat nu in op die vraag van Griekenland en stuurde donderdag 100 van de maximaal 1.500 beschikbare Frontex-manschappen naar de Grieks-Turkse grens. Hun missie zal minstens twee maanden duren en kan indien nodig ook verlengd worden. 

Een poging tot verzoening tussen Turkije en de EU vorige week liep op een sisser af. Turks president Erdogan maakte duidelijk dat hij “de poorten naar Europa” pas zal sluiten indien de EU tegemoet komt aan al zijn wensen.