Een nieuwe dag, een nieuw scenario. Wat gisteren nog waarschijnlijk leek – een noodregering bestaande uit N-VA en PS – werd vandaag door de Franstaligen de grond in geklopt. Zo verkiezen de Franstalige partijen een voortzetting van de huidige regering in lopende zaken met parlementaire steun. Onder meer PS-voorzitter Paul Magnette en Ecolo-topman Jean-Marc Nollet verklaarden al dat ze de regering in lopende zaken willen steunen vanuit de Kamer. 

Gisteren leek het nog alsof de coronacrisis PS en N-VA – en bij uitbreiding de Belgische politiek – tot voortvarendheid zou aanzetten. Zo circuleerde het idee van een noodregering die de coronacrisis zou aanpakken terwijl er parallel, buiten de regering, over andere zaken kon worden onderhandeld.

De (publiekelijke) druk om een regering te vormen komt vooral vanuit N-VA en sp.a. “Gedaan met veto’s en ego’s. Als iedereen nog maar beetje goede wil toont, kan er vandaag iets gebeuren”, verklaarde sp.a-voorzitter Conner Rousseau gisteren nog op Twitter. De Wever kandideerde zelfs voor het premierschap, iets dat de PS zaterdagavond al afschoot.

Vlamingen ‘gepakt’ in snelheid

Opmerkelijk: vandaag veranderde de situatie meteen fundamenteel. In plaats van een noodregering willen de Franstalige partijen de huidige regering in lopende zaken steunen. De redenering? Een nieuwe regering impliceert nieuwe kabinetten en bijgevolg tijdsverlies. Wilmès en co handhaven daarentegen zou efficiënter zijn. Verder is men bij de Franstalige socialisten allerminst enthousiast om met de N-VA samen te werken. “Totaal ondenkbaar is een regering, ook al is het een noodregering, te vormen met een nationale partij die ononderbroken een groot misprijzen toont voor vreemdelingen en vluchtelingen”, verklaarde Brussels parlementslid Jamal Ikazban (PS) op Twitter.

Het aanbod van De Wever om premier te worden omschreef Magnette dan weer als “totaal cynisch” en “onfatsoenlijk”. “De Wever wil de politieke crisis en de gezondheidscrisis gebruiken om zijn macht te versterken. Ik vind dat schandalig”, citeert VRT NWS de PS-topman.

Vlaams minister-president Jambon kon de afwijzing van een noodregering niet smaken. “Hier word ik boos van. De grootste partij van het land steekt de hand uit en dan kom je in dergelijke spelletjes terecht”, citeert Het Laatste Nieuws het N-VA-kopstuk. “We zijn de grootste partij van het land. Welk recht hebben de Franstaligen om dergelijke oekazes tegen ons te stellen?”, klinkt het bij Jambon. 

De regering in lopende zaken handhaven in plaats van een noodregering kan wel op de steun van Groen rekenen. Schouder aan schouder in tijden van crisis, das het enige wat telt op dit moment. Vanuit het parlement steunen wij Sophie Wilmes en de regering in lopende zaken [bij de] aanpak van de coronacrisis. Partijpolitiek opzij, dit moeten we allemaal samen doen”, stelt Groen-voorzitter Meyrem Almaci op Twitter. 

Dat Magnette een noodregering nu van tafel veegt mag opmerkelijk zijn. In juli vorig jaar pleitte het PS-kopstuk voor een noodregering. Deze ‘noodregering’ betrof eigenlijk een paars-groene coalitie bestaande uit PS, sp.a, CD&V, MR, Open Vld, Groen en Ecolo.