De afgesprongen noodregering – en meer precies de woordbreuk van PS-voorzitter Paul Magnette – heeft volgens Theo Francken (N-VA) “diepe wonden geslagen”. “Wat blijft er vandaag nog over van die grote, staatsdragende PS? Ik kan u verzekeren: er zijn wel meer politici uit meerdere partijen die het manoeuvre van Magnette met grote ogen hebben gevolgd”, stelt Francken in Knack.

Uiteindelijk kwam er dan toch geen noodregering bestaande uit PS en N-VA, ook al hadden De Wever en Magnette een akkoord. Niet zozeer het gegeven dat deze piste werd verlaten, maar wel de wijze waarop veroorzaakte een kleine schokgolf. “Ik ben zelden in mijn leven zo kwaad geweest. Ik laat het nu even rusten, maar ooit ga ik hem weleens vragen waarom dat nodig was. Je spreekt samen elke stap af en dan word je plots zo voor schut gezet”, liet sp.a-voorzitter Conner Rousseau eerder bijvoorbeeld nog optekenen over Magnette.

Ook volgens Francken werden er “diepe wonden geslagen“. “Ervaren Wetstraatwatchers herinneren zich de PS als een partij waarmee men, zeker als het er echt op aankomt, altijd een akkoord kan sluiten. Een partij ook die dan haar woord gestand doet. Wat blijft er vandaag nog over van die grote, staatsdragende PS?” stelt het N-VA-kopstuk tegenover Knack. Tevens meent Francken dat “er […] wel meer politici uit meerdere partijen [zijn] die het manoeuvre van Magnette met grote ogen hebben gevolgd en zich afvragen of dit echt de nieuwe weg is die de Franstalige socialisten zullen opgaan”.

“Wij hadden echt gewild dat er al tijdens de zomer een politiek akkoord zou zijn afgesloten”

Volgens de N-VA-topper hadden de Vlaams-nationalisten het liefst “tijdens de zomer een politiek akkoord“. Een van de redenen dat het niet lukte? De slechte relatie tussen Magnette en Georges-Louis Bouchez (MR). “Telkens als de PS communautair wat wilde bewegen, zei de MR: ‘In geen geval.’In de zomer dachten wij van de N-VA dat we een ijzersterk aanbod hadden toen we de PS benaderden met ons voorstel om België te besturen volgens een variant op het Deense model – streng op immigratie maar met sociale correcties – maar opnieuw zei de MR:’Dat kan niet'”, stelt Francken tegenover Knack

De positie van de N-VA is volgens Francken momenteel niet al te comfortabel, gelet op de slechte peilingen en kritiek van het Vlaams Belang. “We hebben veel van onze kiezers ontgoocheld door Vlaams Belang ondanks zijn verkiezingsoverwinning toch buitenspel te laten staan. We hebben te weinig uitgelegd hoe dat komt. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet bij de N-VA, maar bij de CD&V en de Open VLD”, laat Francken tegenover Knack opteken.

Toch weet Francken naar eigen zeggen niet of het Vlaams Belang zal profiteren van de coronacrisis. “Wat heeft die partij eigenlijk voor positiefs aan te brengen in de strijd tegen corona, behalve haar eis om grenzen te sluiten en het leger in te zetten? Daarmee is niet één zelfstandige geholpen, niet één overwerkte magazijnier of verpleegster”, aldus Francken.