De rechts-conservatieve partij Forum voor Democratie gaat meebesturen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is de eerste keer dat de jonge partij onder leiding van Thierry Baudet mee aan zet komt om een bestuur te vormen. “Een reuzenstap voor Nederland”, reageert hij op Twitter.

Vorig jaar nam Forum voor Democratie een eerste keer deel aan de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland. De rechts-conservatieve partij was de grote winnaar van die verkiezingen maar vooralsnog leek ze daar nergens de vruchten van te kunnen plukken en mee een bestuur te vormen. Daar komt nu verandering in. De partij van kopman Thierry Baudet gaat in Noord-Brabant een provinciebestuur vormen met de CDA, VVD en een lokale partij.

Van centrumlinks naar centrumrechts

Momenteel werken die partijen aan akkoord, dat ze begin volgende maand hopen te presenteren. Vooral de christendemocraten van CDA waren aanvankelijk gekant tegen de samenwerking met Forum. Binnen die partij waren er verschillende stemmen die expliciet vroegen om niet met FvD samen te werken. De coalitie met de partij van Baudet zou slechte herinneringen oproepen aan de gedoogcoalitie met PVV in 2010, zo schrijft NOS.

De provincie Noord-Brabant krijgt straks dus een centrum-rechts bestuur in ruil voor de meer linkse coalitie die er vandaag bestuurt. Tot voor kort werkten de christendemocraten in Noord-Brabant nog samen met het links-liberale D66. De ideologische verschillen over onder meer het stikstofbeleid deden die alliantie echter de das om.

Nationaal

De FvD-kopman reageert tevreden op Twitter. “Een mooie stap voor de partij en een reuzenstap voor Nederland”, schrijft hij. Of de drie partijen – CDA, VVD en FvD – straks ook nationaal de handen in elkaar slagen is verre van waarschijnlijk. Zo haalt CDA-vicepremier Hugo De Jonge “de flirt met fout rechts” aan als reden om niet met de partij samen te werken.

Lees ook:

Theo Hiddema (FvD): “Politici maakten Pim Fortuyn slachtrijp”