De NGO Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil dat de Griekse buitengrenzen opengezet worden voor de tienduizenden migranten die het land vanuit Turkije willen binnenkomen. Op sociale media deelde de NGO een foto van migranten – vrouwen, mannen en huilende kinderen – die uit een bootje klauteren. Het blijkt echter om een oude stockfoto uit 2015 te gaan. Volgens voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) probeert de NGO in te spelen op de emoties van mensen, zonder de realiteit al te nauw te nemen.

De Turkse regering opende enkele dagen geleden de buitengrenzen naar de Europese Unie (EU) en verkondigde aan de miljoenen vluchtelingen in Turkije dat zij naar Griekenland en Bulgarije konden vertrekken. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) hoopt op die manier druk te zetten op de Europese Unie om meer steun te verkrijgen voor zijn invasie van Syrië, waar Turkije jihadisten steunt in de strijd tegen de Syrische regering. De acties van de Turkse regering zorgen voor een enorme toestroom aan de Griekse grenzen. De Helleense Republiek kreunt reeds onder de zware migratiedruk en sloot bijgevolg prompt de buitengrenzen.

Francken (N-VA): “Inspelen op emoties met oude stockfoto”

Als het van de NGO Vluchtelingenwerk Vlaanderen afhangt moeten die grenzen terug geopend worden. Op sociale media deelde de NGO een foto van migranten – vrouwen, mannen en huilende kinderen – die uit een bootje klauteren. “Gisteren sloot Griekenland zijn grenzen voor mensen op de vlucht. Het land gebruikt daarbij zelfs wapengeweld en schuwt dodelijke slachtoffers niet. België moet mee vluchtelingen uit Griekenland en aan de EU-grenzen, opvangen en niet aan hun lot overlaten”, staat onder de foto te lezen.

De foto is echter een jarenoude stockfoto die dateert uit 2015, het hoogtepunt van de migratiecrisis. Op de beelden die op dit moment gemaakt worden aan de Griekse grens zijn daarentegen disproportioneel veel jonge mannen te zien.

Volgens voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) probeert de NGO in te spelen op de emoties van mensen, zonder de realiteit al te nauw te nemen. “De opengrenzenlobby teert sterk op haar gevoel morele superioriteit. Ze zijn ‘betere mensen’ en staan ‘hoger op de morele ladder’ door hun pleidooi voor meer migratie. In hun tactieken hanteren ze alvast praktijken zoals sterke emoties proberen opwekken met oude stockfoto’s”, reageert Francken aan SCEPTR. “Goed dat dat eens duidelijk wordt.”