Gelden uit een Europees noodfonds ter bestrijding van het coronavirus komen in ons land vooral ten goede van Wallonië. Dat is vreemd aangezien het aantal besmettingen daar lager ligt dan in Vlaanderen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaat een demarche ondernemen bij de Europese Commissie om dat aan te kaarten. Dat zei hij woensdag in het Vlaams Parlement.

Hoewel Vlaanderen vooralsnog harder dan Wallonië getroffen wordt door het Coronavirus, stroomt het grootste deel van de Europese steunmiddelen voor België wel naar het zuiden van het land. Dat heeft volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) te maken met de “mechaniek” van de verdeling. “Wij als goede leerling van de klas vallen daar iedere keer uit”, aldus Jambon die naar eigen zeggen verontwaardigd was over het nieuws.

Jambon: “Dat kan toch niet”

De minister-president zal daarom actie ondernemen en het gegeven aankaarten bij de Europese Commissie. “Ik ga inderdaad een demarche doen naar de Europese Commissie”, antwoordde hij op een vraag van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens“Dat kan toch niet. Wij zitten hier met de meeste slachtoffers, in ieder geval nominatief. En wij krijgen nauwelijks budgetten daarvan. Dat is zeker een demarche waard, we kijken hoe we dat kunnen rechttrekken.”