Deze morgen betreurde minister van Volksgezondheid Maggie De Block nog de paniek rond het coronavirus. “Het gedram rond crèches en scholen die dicht moeten is overdreven,” verklaarde ze aan De Tijd. Het Europees Parlement ziet het echter anders.

Voorzitter David Sassoli maakte gisteren de beslissing bekend om alle bijeenkomsten en evenementen voor drie weken af te gelasten. Zelfs individuele bezoekers mogen het parlementsgebouw niet meer binnen. Alleen de strikt wetgevende activiteiten zullen nog doorgaan, maar parlementsleden die in het noorden van Italië zijn geweest, worden verzocht ook daar weg te blijven.

Uitzondering voor Greta Thunberg

Ook de bijeenkomst van Europese burgemeesters werd geschrapt, tot groot ongenoegen van Brussels burgemeester Close. “En als we nu eens zouden kalmeren en onze koelbloedigheid bewaren?”, tweette hij, gevolgd door een emoticon met rollende ogen.

De nieuwe regels gelden echter niet voor iedereen. Voor de geplande meeting met Greta Thunberg wordt een uitzondering gemaakt. Dat zet dan weer kwaad bloed bij Europees Parlementslid Assita Kanko van N-VA. Op haar Facebook-pagina schreef ze: “Het laatste wat Europa nodig heeft, is een politiek van twee maten en twee gewichten. Wegens het Coronavirus, annuleerde het Europees Parlement alle evenementen en bezoeken, behalve… Greta Thunberg morgen! Wanneer het EP de regels voor sommigen, maar niet voor anderen toepast, neemt het vertrouwen af.”