Het geld dat de Europese Unie vrijgeeft voor de strijd tegen corona lijkt helemaal verkeerd verdeeld te worden. Er is een noodpot van 8 miljard euro, maar het geld gaat niet naar de meest getroffen gebieden. Italië krijgt een relatief klein bedrag en in België gaat het grootste deel van de middelen naar Wallonië. Dat meldt De Tijd.

Het nieuwe fonds bestaat uit middelen van Europese steunfondsen die nog niet gebruikt zijn geweest. Elke lidstaat kreeg een bedrag toegewezen, waarvoor projecten moesten ontwikkeld worden tot eind 2020. Het geld dat niet opgebruikt wordt, gaat terug naar de EU-pot.

De EU stuurt die middelen nu naar landen om te gebruiken in de strijd tegen het coronavirus, maar die worden vreemd uitgekeerd. Spanje krijgt nu 1,161 miljard. Polen en Hongarije, die voorlopig weinig besmettingen kennen, krijgen meer geld dan Italië, dat bijzonder zwaar getroffen is. Het kent na China de meeste besmettingen en het dodentol loopt snel op.

Vooral voor Wallonië

Voor België is er slechts 37 miljoen euro voorzien. Meer dan twee derde daarvan gaat naar Wallonië, dat ook veel minder besmettingen kent dan Vlaanderen.

Sciensano Cijfers op basis van CNR, laboratoria, verplichte meldingen.
Sciensano: Cijfers op basis van CNR, laboratoria, verplichte meldingen. (16.03)