De Europese Unie heeft een zeer vrijgevige constructie opgezet om illegale migranten aan te moedigen terug te keren naar eigen land. Ze krijgen maar liefst €2000 per persoon als ze vrijwillig terugkeren. De EU hoopt zo de druk van de Griekse eilanden te halen. Dat meldt The Guardian.

Het aanbod geldt voor een maand. De beperking in de tijd is er omdat het anders nog meer migranten zou kunnen aantrekken. De bedoeling is om economische migranten terug te doen keren, mensen die op de vlucht zijn vallen hier niet onder. De bevoegde Europese Commissaris, Ylva Johansson zei dat het “een uitgelezen kans is voor de bedoelde groep.” Ze gaf aan hierbij samen te zullen werken met het EU-grensagentschap Frontex.

€2000 voor economische vluchtelingen

Vluchtelingen zullen niet terugkeren, ze kunnen niet terugkeren, maar economische migranten die misschien weten dat ze een negatieve beoordeling zullen krijgen, kunnen wel geïnteresseerd zijn om terug te keren,” vertelde ze aan een kleine groep van journalisten. Volgens Johansson is de uitgave een snelle manier om de druk af te nemen van de kampen op de Griekse eilanden, waar de condities “totaal onacceptabel zijn“.

De Commissie hoopt dat 5.000 mensen het aanbod zullen aannemen, ook al moest ze toegeven geen zicht te hebben op het totaal aantal economische migranten op de Griekse eilanden. Het bedrag is ook veel hoger dan de terugkeerpremie die illegalen normaal gezien krijgen. Dat bedraagt €370. Het geld voor de royale premie zal komen uit het noodfonds dat werd opgezet om Griekenland te ondersteunen nadat Turkije de grenzen open zette en illegalen stuurde richting Europa.

Johansson wil ook dat meer EU-landen niet-begeleide minderjarigen op de eilanden opneemt. Kroatië, Ierland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal lieten al weten zich daartoe te zullen engageren. Zo’n 1.600 kinderen zullen naar de zeven landen overgebracht worden.