De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) was maandag in Brussel om naar steun te hengelen voor zijn militair avontuur in Syrië en de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Tijdens zijn bezoek aan Brussel sprak Erdogan ook een schare Turkse fans toe. “Jullie zijn mijn oren, ogen en armen in Europa. Een vlag, een natie”, zei de Turkse president.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) zakte af naar Brussel om de onderhandelen met de Europese Unie en de NAVO. Erdogan is gefrustreerd omdat diens invasie van de Syrische provincie Idlib op weinig steun van de Europese landen kon rekenen. Om druk te zetten besliste de Turkse president om tienduizenden migranten naar de grens met Griekenland te sturen.

EU wil dat Turkije eerst migranten aan Griekse grens weghaalt

Erdogan eist meer geld om de opvang van ruwweg drie en een half miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te financieren. De EU heeft tot nu toe ongeveer de helft van de zes miljard euro, die werd toegezegd in de migratiedeal tussen Turkije en de EU van 2016, betaald. Die deal houdt in dat Turkije het vertrek van migranten tegenhoudt, in ruil voor financiële steun.

Brussel houdt het been voorlopig stijf en weigert in te binden zolang Turkije de migranten aan de Griekse grens niet weghaalt. EU-Parlementslid Manfred Weber (EVP) noemt een eind aan “alle steun aan illegale grensovergangen” en “het weghalen van mensen” aan de Griekse grens “een voorwaarde voor elke extra hulp”.

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (MR) zei dat de EU en Turkije “in de komende dagen zullen werken aan het verduidelijken van de uitvoering van de overeenkomst tussen Turkije en de EU om er zeker van te zijn dat we op dezelfde golflengte zitten”.

“Jullie zijn mijn oren, ogen en armen in Europa”

Tijdens zijn bezoek aan Brussel sprak Erdogan ook een schare Turkse fans toe. “Jullie zijn mijn oren, ogen en armen in Europa. Een vlag, een natie”, zei de Turkse president. Tijdens de bijeenkomst werden religieuze leuzen en symboliek niet geschuwd.