Turks president Recep Tayyip Erdogan roept Griekenland op om de grenzen te openen. Dat meldt Belga. “Open de poorten en bevrijd je van deze last”, zei de Turkse president zondag tijdens een tv-toespraak in Istanbul. “Laat ze naar andere Europese landen gaan.”

Tijdens de asielcrisis in 2015 was de migratieroute via Turkije en Griekenland de meest gebruikte route voor migranten die vanuit het Midden-Oosten naar Europa wilden komen. De omstreden deal tussen de Europese Unie en Turkije, waarbij Turkije miljarden steun krijgt in ruil om de grenzen te beschermen, maakte in 2016 een einde aan die populaire migratieroute. 

Erdogan: “Open de poorten”

Vorige week besloot Erdogan echter om de grenzen niet langer te beschermen en de deal dus eenzijdig op te blazen, volgens Erdogan omdat de EU haar beloftes niet nakomt. Sindsdien is aan de Grieks-Turkse grens een bijzonder chaotische situatie ontstaan. Turkije stuurt migranten naar Griekenland, maar Griekenland probeert haar grenzen te beschermen en duwt migranten terug. Tienduizenden migranten aan de grens zitten daardoor nu tussen twee vuren.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat er snel een einde komt aan die situatie. Maandag komt Erdogan naar Brussel om de situatie te bespreken, vandaag gaf hij al een tv-toespraak. “Hé, Griekenland. Ik doe een beroep op jullie. Open de poorten en bevrijd je van deze last”, zei de Turkse president. “Laat ze naar andere Europese landen gaan.