Midden februari werd het Duitse Hanau opgeschrikt door een moordpartij. Veel slachtoffers waren hierbij van allochtone afkomst. Al gauw concludeerde men dat het zou gaan om een ‘rechts-extremistische’ daad. Na politieonderzoek blijkt deze conclusie echter niet te kloppen.

De dader van de moordpartij was de Duitser Tobias R. Hij schoot  negen mensen dood in zogeheten ‘shisha lounges’. Van de slachtoffers waren vijf mensen van Turkse afkomst. Tevens publiceerde de dader enkele dagen voor de moorden een video. Hierin zou R. rechts-extremistische complottheorieën hebben geuit.

(Artikel gaat verder onder de video)

Geen sprake van rechts-extremisme

De politie en de media gingen ervan uit dat het ging om een rechts-extremistische terreurdaad. Zo zei Bondskanselier Merkel: “Er zijn veel aanwijzingen… dat de dader handelde vanuit rechts-extremistische, racistische motieven, vanwege haat voor mensen van een andere afkomst, andere godsdienst of ander voorkomen.” Ook de Turkse president Erdoğan ging uit van een rechts-extremistisch motief. 

Nu blijkt dat rechts-extremisme geen belangrijke rol heeft gespeeld. De dader was wel in de ban van complottheorieën. De dader ging ervan uit bespioneert te worden door de geheime dienst. Door middel van de moordpartij hoopte de dader aandacht te krijgen voor zijn theorie. Ook scheen de dader last te hebben van paranoia. Desondanks speelde ‘racisme’ geen belangrijke rol in de wereldbeschouwing van Tobias R.

Racisme in de samenleving

De Duitse Bondskanselier Merkel plaatste de moordpartij in een breder perspectief. Zij zei onder andere: “Racisme is een vergif. Haat is een vergif en dit vergif bestaat in onze samenleving en is al verantwoordelijk voor veel te veel misdaden.” Daarnaast legden veel media een verband tussen politiek rechts en de terreurdaden. AfD-politicus Jörg Meuthen sprak dit tegen. Hij zei over de terreurdaad: “Dit is noch rechts, noch links terreur, dit is het waanbeeld van een gek.”