“We zijn geschokt, verbijsterd en vooral diep verdrietig,” zo luidt de reactie van de Hessische premier Bouffier. Hij reageert hiermee op de dood van de Hessische minister van Financiën, Thomas Schäfer (CDU). Schäfer pleegde zelfmoord afgelopen week. De coronacrisis zou hierbij een rol hebben gespeeld. Schäfer was een belangrijk figuur in de Duitse politiek. Zo ging men er onder andere vanuit dat hij Bouffier zou opvolgen als premier.

(Lees verder onder de video)

Bezweken onder de druk

Volgens premier Bouffier werkte Schäfer dag en nacht tijdens de huidige crisis. Hij maakte zich grote zorgen en vreesde onder andere niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van het volk. Volgens Bouffier lijkt het er op dat de zorgen hem te veel zijn geworden. Hij laat weten: “Hij zag geen uitweg, was wanhopig en heeft ons verlaten.”

Het lichaam van de 54-jarige minister werd gevonden naast een treinspoor in Wiesbaden. Na onderzoek bevestigde de politie dat het om een zelfmoord gaat. De minister laat hiermee zijn vrouw en twee kinderen achter. 

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Ervaring

De dood treft de Duitse politiek geheel onverwachts. Schäfer zat al tien jaar op de Hessische ministerpost. Hij gold dan ook als een ervaren politicus. De afgelopen weken verscheen hij nog veel in het openbaar. Zo was hij met bedrijven in overleg over de financiële gevolgen van de crisis. Naar verwachting zou Schäfer premier Bouffier opvolgen in zijn functie. Wie de nieuwe minister van Financiën wordt is nog niet bekend.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoord1813.be.