De meeste landen in Europa hebben strikte maatregelen genomen tegen het coronavirus. Zweden blijkt hierbij een vreemde eend in de bijt. Ondanks dat het land al 2.272 besmettingen heeft, blijven de maatregelen beperkt. Volgens een Zweedse epidemioloog is het ‘een enorm experiment’.

Zowat ieder land in Europa heeft maatregelen getroffen tegen het virusHoewel de striktheid per land verschilt, kiest ieder land voor een variant van een lockdown. Iedereen, behalve Zweden, dat slechts twee maatregelen heeft getroffen: het sluiten van universiteiten en het verbieden van bijeenkomsten van meer dan 500 personen. Op Twitter verschenen tientallen tweets vanuit skiresorts in Zweden. Hier leek het leven vooralsnog onaangetast. Kortgeleden zijn de resorts echter gesloten.

(Lees verder onder de tweet)

Burgers zelf verantwoordelijk

Ondanks de milde aanpak van de Zweedse regering is het leven in de steden veranderd. De straten zijn minder druk en veel mensen werken van thuis uit. Ook wordt de onderlinge afstand bewaard. De milde aanpak van de Zweden heeft een reden. Volgens professor Mikael Rostila gaat de overheid ervan uit dat burgers verantwoordelijk handelen. Vanuit de samenleving zelf komen initiatieven die de verspreiding van het virus tegengaan. Deze initiatieven zijn desondanks vrijwillig.

Kritiek

De strategie van Zweden wordt in eigen land als daarbuiten bekritiseerd. Epidemioloog Joacim Rocklov noemt de aanpak van Zweden ‘een enorm experiment’. Volgens Rocklov neemt de Zweedse overheid een enorm risico met de gekozen strategie. “We hebben geen idee – het kan werken. Maar het kan net zo goed verkeerd gaan.”

Andere epidemiologen en virologen bekritiseren eveneens de aanpak van de Zweedse overheid. De strategie van ‘groepsimmuniteit’  ligt onder vuur. De effectiviteit van die groepsimmuniteit wordt in vraag gesteld. Groot-Brittannië en Nederland spraken aanvankelijk ook over deze strategie, maar inmiddels hebben beide landen besloten het virus maximaal in te dammen.