Wat gisteren impliciet in de lucht hing – een noodregering bestaande uit N-VA en PS – formuleert men vandaag de dag expliciet. Zo willen de Vlaams-nationalisten een noodregering en eist N-VA-voorzitter Bart De Wever het premierschap op. “Het is misschien voor een beperkte periode en ondertussen kunnen we misschien werken aan hoe we het land definitief op orde kunnen zetten. Maar dat is onze eerste focus. We hebben geen luxe, we moeten dat nu doen”, stelt De Wever tegenover VTM NIEUWS over een noodregering.

Hoewel niemand paars-geel na de ‘njet’ van PS-voorzitter Paul Magnette een stuiver had gegeven, noopt de coronacrisis de twee partijen – en bij uitbreiding de Belgische politiek – tot voortvarendheid. Zo hadden De Wever en Magnette donderdagavond volgens Het Laatste Nieuws haast een akkoord over een tijdelijke noodregering. Parallel aan de activiteiten van die regering zouden er dan onderhandelingen kunnen worden gevoerd over andere zaken zoals het communautaire en het socio-economische.

Naast PS en N-VA, nemen sp.a, Open Vld, MR en CD&V deel aan de gesprekken. Even leek het erop – omdat de gesprekken tussen N-VA en PS zo gunstig verliepen – dat koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) vrijdag naar de koning zouden kunnen gaan. Dit scenario werd evenwel niet gehaald. Een van de redenen? De positie van premier Sophie Wilmès. Naar verluidt zou MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez willen dat Wilmès premier blijft, al spreekt de MR-topman dit zelf fors tegen op Twitter.

Sp.a en N-VA verhogen de druk op de Franstalige liberalen

De (publiekelijke) druk om een regering te vormen komt vooral vanuit N-VA en sp.a. “Gedaan met veto’s en ego’s. Als iedereen nog maar beetje goede wil toont, kan er vandaag iets gebeuren”, verklaarde sp.a-voorzitter Conner Rousseau vanmorgen op Twitter.

De Wever bepleitte dan weer in het VTM Nieuws de noodzaak van een noodregering om de coronacrisis te kunnen aanpakken. “De bestuurspartijen moeten daar nu de focus op leggen”, citeert De Morgen De Wever. “Het is misschien voor een beperkte periode en ondertussen kunnen we misschien werken aan hoe we het land definitief op orde kunnen zetten. Maar dat is onze eerste focus. We hebben geen luxe, we moeten dat nu doen.” Opmerkelijk: De Wever wil zelf zijn verantwoordelijkheid opnemen en – naar eigen zeggen tegen zijn goesting – premier worden.

Lees meer:

Coronacrisis: Gesprekken tussen N-VA en PS over noodregering