N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de federale regeringscrisis oplossen door de deelstaten aan zet te laten komen. “Je moet vertrekken van de niveaus die wel functioneren en dat zijn de deelstaten. Misschien moeten die de verantwoordelijkheid krijgen om het federale niveau te besturen”, laat hij optekenen tegenover VTM Nieuws. Dat zijn partij dan opnieuw met de PS rond tafel zal moeten zitten – wat tot nu toe weinig opleverde – is volgens de N-VA-kopman onvermijdelijk.

Om zijn voorstel in de praktijk te brengen wil De Wever ook zelf als (in)formateur het veld in gestuurd worden, maar enkel samen met PS-voorzitter Paul Magnette. Die laatste heeft eerdere gelijkaardige uitnodigingen steeds geweigerd. Maandag brengen koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) verslag uit bij de Koning. Volgens De Wever heeft dat duo enkel gewerkt aan het mogelijk maken van een Vivaldi-coalitie van de paars-groene partijen en CD&V.

De Wever: “Je moet de tent verbouwen”

Om uit de impasse te geraken stelt de N-VA-voorzitter voor om de deelstaten aan zet te laten komen. De partijen van de Vlaamse en Waalse regeringen – en eventueel ook die van de Brusselse regering – zouden dan de verantwoordelijkheid krijgen om ook federaal “de winkel te beheren”. “Je moet de tent verbouwen. Je moet daarbij vertrekken van de niveaus die wel functioneren en dat zijn de deelstaten”, klinkt het bij De Wever. Dat zijn partij dan opnieuw met de PS rond tafel zal moeten zitten – wat tot nu toe weinig opleverde – is volgens de N-VA-kopman onvermijdelijk.

De CD&V staat voor de keuze om al dan niet in het paars-groene Vivaldi-verhaal te stappen. Partijtoppers benadrukken al sinds de verkiezingen dat de volgende federale regering een meerderheid in Vlaanderen moet hebben. Of de CD&V-leden daar hetzelfde over denken, moet blijken uit een enquête die de partij hield onder haar leden. De Wever hoopt dat de christendemocraten terugkeren naar “het Vlaamse zelfrespect”. “Dan kunnen we overgaan tot een andere orde, een ander initiatief”, luidt het.

Lees ook:

CD&V-leden krijgen zegje over lot van hun partij

Geens legt nieuwe staatshervorming op tafel: “Opnieuw performant worden”