Tot een week geleden schuwde Vlaanderen de draconische maatregelen. Zo waren het initieel de Franstaligen die in de nationale veiligheidsraad strengere maatregelen eisten in de strijd tegen het coronavirus. Deze aarzelende houding is verdwenen en N-VA-burgemeester Bart De Wever bepleit tegenover VTM NIEUWS het instellen van een avondklok en een samenscholingsverbod. “We zien het aantal besmettingen en de curve, en er zijn veel drastischer maatregelen nodig”, citeert Het Laatste Nieuws De Wever.

Vanaf donderdag was het menens en nam de Belgische overheid draconische maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Het doel? Het aantal besmettingen beperken en vertragen om ervoor te zorgen dat het ziekenhuispersoneel iedere patiënt kan verzorgen. Worden deze maatregelen niet genomen, neemt het aantal besmettingen te snel toe, dan geraken onze ziekenhuizen overbelast, waardoor het medisch personeel niet meer iedere Vlaming de nodige zorgen kan verlenen. 

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn nog strengere maatregelen nodig. “Ik zou de federale overheid willen oproepen een uitgaansverbod voor de nacht af te kondigen, bijvoorbeeld vanaf 22 uur voor alle niet-essentiële verplaatsingen. Daarnaast een samenscholingsverbod voor overdag, niet meer dan tien mensen samen”, klinkt het. Volgens De Wever “zien [we] het aantal besmettingen en de curve, en […] zijn [er] veel drastischer maatregelen nodig”.

De Wever meent dat het belangrijk is dat alle gemeenten deze maatregelen nemen. “Ik ga niet op kop lopen, maar we vragen het wel. De nood is hoog. Ik vraag mij af waarom men wacht. Doe het alsjeblieft, en doe het snel”, klinkt het.

N-VA-schepen besmet

Na de aarzelende aanpak is het coronavirus geen ‘ver-van-ons-bedshow’ meer. Zo raakte gisteren bekend dat Antwerps schepen van onder meer Wonen en Gezondheidszorg Fons Duchateau is besmet. “Het gedrag van sommigen die blijven doen alsof het een griepje is, is op het randje van misdadige. Houd u aan de richtlijnen van de experts. Corona hebben we niet meer onder controle. Het aantal slachtoffers wel”, schreef de getroffen schepen op Facebook.