Antwerps burgemeester Bart De Wever bepleit in een interview met de Gazet van Antwerpen een “sociaaleconomische bazooka”. “Het ene na het andere bedrijf komt in liquiditeitsproblemen. Ze bloeden voor miljoenen cash, ook als ze intrinsiek gezond zijn. Dan moet je ervoor zorgen dat ze overeind blijven”, klinkt het.

Hoewel de coronacrisis in de eerste plaats een gevaar voor de volksgezondheid uitmaakt, hebben de getroffen maatregelen grote socio-economische gevolgen, niet in het minst omdat honderden bedrijven hun deuren sluiten. “In plaats van te praten over 101 maatregelen, moet je een sociaaleconomische bazooka bovenhalen. En garanties geven aan de banken, bijvoorbeeld voor 10% van ons bbp, of 40 tot 45 miljard euro, zoals Duitsland doet”, meent De Wever.

De reden volgens de Antwerpse burgemeester? “Het ene na het andere bedrijf komt in liquiditeitsproblemen. Ze bloeden voor miljoenen cash, ook als ze intrinsiek gezond zijn. Dan moet je ervoor zorgen dat ze overeind blijven en overlevingskredieten krijgen die ze in de loop van jaren kunnen terugbetalen”, stelt De Wever tegenover de Gazet van Antwerpen. Volgens de N-VA-politicus is het miljard dat de federale regering momenteel heeft gereserveerd “om te lachen”. “Alleen al SN Brussels Airlines vraagt 200 miljoen om lopende uitgaven te dekken. Daarom: haal die bazooka boven, in plaats van de ene na de andere minister het ene na het andere maatregeltje te laten lanceren”

De Wever kritisch voor ‘kudde-immuniteit’

In buurland Nederland kiest men voor de zogenaamde “kudde-immuniteit”. De idee? Een gecontroleerde verspreiding van het virus bij gezonde mensen moet er, op termijn, voor zorgen dat het niet meer kan worden overgedragen. Dit omdat voldoende mensen er al immuun voor zijn. Deze ‘strategie’ krijgt evenwel forse kritiek vanuit wetenschappelijke middens en het Verenigd Koninkrijk heeft er al afstand van genomen.

Ook De Wever is geen voorstander van ‘kudde-immuniteit’. “Hoe ga je dan de kwetsbare ouderen beschermen? Nee, ik zou als beleidsmaker niet graag verantwoordelijk zijn voor zo’n beslissing. Als het fout loopt, kunnen veel mensen sterven. Ik geloof in onze aanpak: de curve van de besmettingen maximaal afvlakken en proberen vermijden dat je meer zwaar zieke patiënten hebt dan bedden op intensieve”, aldus De Wever tegenover de Gazet van Antwerpen.