N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever stelde tegenover VTM NIEUWS dat er meer eenduidige communicatie is vereist omtrent de coronacrisis. De huidige situatie veroorzaakt volgens hem “verwarring bij de bevolking en bemoeilijkt de handhaving”.

Momenteel mogen burgers enkel nog maar buiten komen met het eigen gezin en één vriend. Telkens moet men daarbij een anderhalve meter afstand bewaren. Verder zijn alle niet-essentiële verplaatsingen (zoals bijvoorbeeld een uitstapje naar de kust) verboden.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meent dat een verdere beperking van de bewegingsvrijheid aangewezen is. “Het is niet uit te sluiten dat er een kwantificatie komt van wat men kan doen, binnen welke straal”, verklaarde de minister. Concreet zou een fietstocht van 50 kilometer van de eigen woonst, niet meer kunnen volgens de minister. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft een andere mening. “Waar het eigenlijk om gaat, is dat de mensen niet allemaal samen op hetzelfde moment op de dijk moeten gaan fietsen”, verklaarde De Block tegenover VRT NWS. 

De Wever: “Je krijgt dat niet uitgelegd”

Volgens De Wever is het samenscholingsverbod in het Ministerieel Besluit erg duidelijk en moeten er geen verdere wijzigingen meer komen. “Laat voor de handhaving de lokale politie en toezichtdiensten gewoon werken met gezond verstand. Dit is belangrijk voor het draagvlak bij de bevolking, want onlogische, niet-uitlegbare interventies zijn nefast”, stelde De Wever tegenover VTM NIEUWS

“Een eenzame visser wordt weggestuurd. Iemand die alleen basketbalt, wordt weggestuurd. ’s Avonds hoor je virologen zeggen dat het goed is dat je beweegt. We moeten ook de menselijkheid bewaken. In het ministerieel besluit staat duidelijk wat mag en niet mag. Stop dan met tot in het kleinste detail dingen te reguleren”, argumenteert de Antwerpse burgemeester die zich bezorgt toont over het draagvlak bij de bevolking. “De politie moet handhaven, maar morgen is het anders en overmorgen weer anders. Je krijgt dat niet uitgelegd”, citeert Het Laatste Nieuws De Wever.

Wel meent De Wever dat de gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) voor de handhaving van het samenscholingsverbod noodzakelijk is. “Enkel met GAS-boetes kunnen we een eenvoudig afdwingbare strafmaat instellen voor zij die de regels overtreden. Dat kunnen we niet enkel aan justitie overlaten”, klinkt het bij De Wever.