N-VA-voorzitter Bart De Wever betreurt het afspringen van een noodregering rond zijn partij en de PS. “In een oorlogssituatie stuur je de beste ploeg, de toppers uit de Wetstraat, twee keer vijf ministers, naar het front”, stelt hij tegenover radio Joe. Volgens De Wever was er wel degelijk een deal met de Franstalige socialisten, maar veranderde alles in de loop van zondag.

Met het huidige akkoord blijft de restregering gewoon zitten en worden bijzondere volmachten geleverd vanuit de oppositie om de coronacrisis aan te pakken. Het plan van De Wever en co was om een noodregering met de PS op poten te zetten. Mede dankzij sp.a-voorzitter Conner Rousseau lag daarvoor volgens de N-VA-kopman een principesakkoord op tafel. Een kleine regering van 10 ministers zou in dat scenario de opdracht krijgen om de coronacrisis aan te pakken.

Magnette begroef de piste echter al snel en ook MR en Ecolo waren er niet voor te vinden. “Hij (Paul Magnette, red.) heeft daarna zijn woord ingetrokken en niet gedurfd, en zelfs een veto tegen ons gesteld”, aldus De Wever. Hij betreurt dat de restregering nu gewoon verder kan doen zonder deelname van de twee grootste partijen van het land. “We zitten in een enorme crisis, de ergste van de eeuw, wellicht gevolgd door een recessie”, luidt het. “In elk normaal land stappen de twee grootste partijen dan in een regering. In een oorlogssituatie stuur je de beste ploeg, de toppers uit de Wetstraat, twee keer vijf ministers, naar het front.”

De Wever niet overtuigd van bijzondere volmachten

Hoewel de N-VA-voorzitter mee aan tafel zat bij de gesprekken over de bijzondere volmachten, is hij verre van overtuigd van het systeem. De Wever behoedt zich er in ieder geval voor dat de ontslagnemende regering nu een blanco cheque zou krijgen.“Waarom je bijzondere machten nodig hebt weet ik niet, behalve als het parlement op een gegeven moment niet meer zou kunnen samenkomen”, zegt hij. “Maar welke levende ziel in het parlement zou nu tegen minister De Block zeggen: u mag geen mondmaskers kopen, of extra geld voorzien voor artsen?”

Daarom zullen De Wever en co wachten op de concrete teksten die het akkoord inkleuren. “We zullen iemand sturen om te kijken naar de tekst en het voorstel, en of dat iets toevoegt aan de macht die de regering nu al heeft”, klinkt het nog bij hem.

Lees ook:

Franstaligen ‘beslissen’: Geen nieuwe noodregering met N-VA