Federaal minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld) leidt de taskforce die meer geneesmiddelen en medische hulpmiddelen naar België moet halen om de coronacrisis aan te pakken. Hij voorspelt een forse toename van de testcapaciteit. “Ettelijke duizenden per dag”, stelt hij dinsdag op Radio 2 Antwerpen.

“We doen er nu ruim 2.000 per dag maar moeten dringend meer gaan testen”, aldus De Backer die zelf doctor in de moleculaire biologie is. “Ik hoop dat we de komende dagen snel naar een veelvoud aan testen kunnen gaan. Daarvoor ben ik in constant overleg met universiteiten, biotech- en farmabedrijven op zoek naar extra laboratoriums om die testen te doen.”

Mondmaskers

Naast het uitbreiden van de testcapaciteit moet de taskforce ook op zoek naar extra mondmaskers. Gisteren en eergisteren zijn er volgens De Backer al 6 miljoen chirurgische maskers aangekomen. “Als alles goed gaat komen er in de loop van de week nog 14 miljoen bij. Vergeet niet dat heel de wereld naar die mondmaskers zoekt”, stelt de liberaal. “We verwachten ook ruim een miljoen extra FFP2-maskers die een betere bescherming bieden dan de klassieke chirurgische maskers.” 

De Backer werd in de corona-coalitie Wilmès II ‘gepromoveerd’ tot coronaminister. Hij kondigde echter in januari 2019 al zijn afscheid van de politiek aan. De moeilijke federale regeringsvorming en de coronacrisis staken daar echter een stokje voor. “Ik ben hypergemotiveerd om deze opdracht tot een goed einde te brengen”, aldus de minister. “Maar zodra de normaliteit kan terugkeren, is mijn politieke opdracht afgerond.”