De buitenwereld is verbaasd over het lage aantal bevestigde coronabesmettingen in Rusland. Het land telt vandaag 658 officiële besmettingen en zou nog slechts 1 dodelijk slachtoffer te betreuren hebben. Op 17 maart verklaarde president Poetin dat de situatie “onder controle” is en dat de infecties “ingeperkt” zijn.

Rusland vergrendelde op 30 januari de 4000 km lange grens met China, maar daar was covid-19 al weken aan het woekeren. Poetin sloot ook alle andere grenzen af op 18 maart. Dit gebeurde pas een week nadat Trump dezelfde beslissing had genomen. Zolang kwamen nog West-Europeanen en terugkerende Russen in Moskou en andere grote steden aan.

(Lees verder onder de video.)

Cijfers onderschat

Veel experten twijfelen aan de Russische cijfers. Ze wijzen er op dat alle testen die werden uitgevoerd zijn afkomstig zijn van het Siberische studiecentrum Vektor, en dat deze enkel een positief resultaat geven bij gevorderde besmetting.

Anastasia Vasilyeva, de voorzitster van de Russische Alliantie van Dokters, was de eerste om alarm te slaan over de onderschatting van de cijfers. Ze beschuldigde op 17 maart de Russische instanties van het bewust minimaliseren van de ernst van de situatie. In het bijzonder zouden coronagevallen in de ziekenhuizen ten onrechte als ‘longontstekingen’ geklasseerd worden.

Rosstat, het statistische instituut van Rusland, stelde vast dat het aantal longontstekingen in Moskou met 37% is gestegen sinds vorig jaar. Vladimir Cherpunov, de leidende viroloog van het Novosibirsk Instituut, vertelde aan de Siberian Times dat hij niet begreep waarom geen coronatesten werden afgenomen van de patiënten met longontsteking.

Sterke stijging besmettingen in Rusland

Op 24 maart verklaarde Sergei Sobyanin, de burgemeester van Moscou en een politieke vriend van Poetin, dat er in zijn regio veel meer besmettingen zijn dan uit de officiële cijfers blijkt. Hij vreest ook dat er geen betrouwbaar beeld bestaat over besmettingen in andere regio’s.

Op woensdag 25 maart werden ook de officiële cijfers reden voor bezorgdheid: er waren drie keer zoveel nieuwe besmettingen geteld als de dag ervoor.

Rusland stuurde deze week nog met veel publiciteit medische hulp en zorgteams naar Italië (waarschijnlijk ook om daar ervaring op te doen), maar het is de vraag of in eigen land de zorgcapaciteit een snelle verspreiding van het virus zal aankunnen. Rusland heeft in theorie een groot aantal hospitaalbedden, maar de ziekenhuizen zijn van heel ongelijke kwaliteit. Moskou heeft een sterke zorg, maar andere regio’s zijn op dat vlak problematisch. Een overheidsaudit van 2019 wees bijvoorbeeld uit dat bijna een derde van de ziekenhuizen watertekort hebben en meer dan 40 procent geen centrale verwarming. Poetin heeft het bevel te geven om buiten Moskou een spoedhospitaal te bouwen, naar Chinees model.

In Rusland zijn de uitgaansbeperkingen nog niet zo streng als in Europa. Scholen zijn gesloten en publieke evenementen van meer dan 50 mensen zijn in Moskou verboden. Ook wordt aan ouder mensen gevraagd op binnen te blijven. De horeca is nog steeds open en er gelden geen maatregelen voor “sociale afstand” tussen de burgers.