Ondertussen is ook de grootste democratie ter wereld onder lock down geplaatst voor 21 dagen. India krijgt ook af te rekenen met een heel bijzonder probleem: coronaweglopers. Wat begon met een verhaal in Kerala (Zuid-India), lijkt ondertussen verworden tot een nationale trend.

Het eerste verhaal dateert al van begin maart. Een Indiase familie weet bij terugkomst uit Italië de veiligheidspolitie op de luchthaven te verschalken. Al gauw zet de politie de klopjacht in, en groeit het verhaal uit tot een nationale soap. Vader, moeder en zoon worden uiteindelijk gevat, maar op 11 maart waren al minstens 8 besmettingen door hun roekeloos toedoen vastgesteld.

In dezelfde zuiderse staat (Kerala) start een nieuwe zoektocht. Een man – afkomstig van de Noordoostelijke staat Assam – werkte in een restaurant waar een geïnfecteerde Corona patiënt uit Dubai had gegeten. De politie wou alle personeelsleden onder quarantaine plaatsen, maar dat was buiten deze kerel gerekend. Ook hij vluchtte weg. Via ‘tracking’ van diens GSM kon de politie hem uiteindelijk traceren op een volgepakte trein terug op weg naar Assam.

Ook in andere regio’s

In hoofdstad Delhi zijn al verschillende personen uit quarantaine ziekenhuizen gevlucht. Nabij Mumbai (West-India) ontsnapten 11 patiënten uit een ziekenhuis, wachtend op de uitslag van de testresultaten. In Nagpur (Centraal-India) deden 4 patiënten eerder hetzelfde.

De inwoners van Nurpur (Noord-India) ontwaakten bruut deze ochtend. De politie omsingelde een enclave met burgers uit de lagere sociale kaste. Een buur had de politie gewaarschuwd dat een familie een man had verborgen. Deze had een vals verhaal opgedist bij binnenkomst op de luchthaven om zijn buitenlandse vertrekplaats te verbergen. Hij wilde zo een Corona test voorkomen. Ondanks alle inspanningen van de veiligheidsdiensten wist de man te ontsnappen. De familieleden werden aangehouden en beboet. Zij zullen nu een test moeten ondergaan.

Eerder wisselden Indiase passagiers van internationale vluchten tips uit. Zo werd er stevig paracetamol geslikt om beginnende koortssymptomen te onderdrukken. Op die manier wilden patiënten met beginnende koortssymptomen toch nog de controles beetnemen bij aankomst. Ondertussen is het vliegverkeer naar en binnen India stilgelegd.

Waarom?

Op sociale media gaan allerhande fake nieuws berichten de ronde over de uitvoering van de test zelf. Daarnaast jagen horrorverhalen over de staat van overheidsfaciliteiten vele burgers angst aan. Daarom roepen gezondheidswerkers op tot begrip voor de voortvluchtigen. Daarbij gaat ook een dringende oproep uit naar de overheid om de hygiëne in de quarantaine centra te verbeteren. Politiediensten dreigen dan weer met strenge repressie.