In de Verenigde Staten (VS) hebben de Senaat en de regering van president Donald Trump (Rep.) een akkoord bereikt over een steunpakket van bijna 2 biljoen (2.000 miljard) dollar. Het gaat om de grootste economische stimulans in de geschiedenis van de VS, bedoeld om de economie te redden te midden van de coronapandemie.

De gemoederen liepen hoog op alvorens een akkoord bereikt werd. Het steunpakket werd twee keer door de Democraten geblokkeerd. Volgens de Democraten ging er niet genoeg geld naar de modale Amerikaan, terwijl bedrijven volgens hen werden voorgetrokken. De Republikeinen verwijten de Democraten dan weer politieke spelletjes te spelen in crisistijd.

Volgens de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell is het niveau van investering vergelijkbaar met investeringen in “oorlogstijd”. De Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer heeft het over het “grootste reddingspakket in Amerikaanse geschiedenis”

(Lees verder onder de tweet.)

Grootste steunpakket ooit

Het plan zou onder meer cheques omvatten om Amerikanen te helpen de rekeningen te betalen, terwijl ze zonder werk zitten. Werkloosheidsuitkeringen worden uitgebreid en er komen ook noodleningen aan noodlijdende kleine bedrijven. Het steunpakket moet ook belangrijke nationale industrieën stabiliseren en financiële hulp voor ziekenhuizen en zorgverleners bieden.

Een fonds van 500 miljard dollar wordt opgericht om leningen te voorzien voor zwaar getroffen industrieën. Een vergelijkbaar bedrag wordt vrijgemaakt om miljoenen Amerikaanse gezinnen tot wel 3.000 dollar te betalen. 350 miljard dollar wordt voorzien voor kleinere leningen. 250 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor een uitbreiding van de werkloosheidsvergoedingen. 100 miljard dollar gaat naar ziekenhuizen en de zorgsector. Nog eens 150 miljard dollar gaat naar de lokale overheden om hen te helpen de ziekte te bestrijden.