In navolging van Frankrijk bepleit het Vlaams Belang een volledige ‘lockdown’ in het kader van de coronacrisis. “We gaan even door de zure appel moeten bijten, maar als we bij de pakken blijven zitten, kunnen onze zorgdiensten de komende weken barsten onder de te grote druk. Dàt moeten we koste wat het kost voorkomen”, stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een persbericht

In Frankrijk kondigde president Emmanuel Macron gisteren drastische maatregelen aan. Concreet moeten vanaf dinsdagmiddag alle niet-noodzakelijke verplaatsingen worden vermeden. Inbreuken worden bestraft met boetes tot 135 euro en afgedwongen door zo’n 100.000 agenten. Parallel aan de harde maatregelen schort de regering het betalen van verschillende rekeningen – gaande van de huishuur tot de waterfactuur – op. Een staatsgarantiefonds van zo’n 300 miljard euro moet al het inkomensverlies compenseren. “We zijn in oorlog, zeker op het vlak van de gezondheidszorg, maar de vijand is onzichtbaar. Ik zeg u met grote plechtigheid vanavond: luister naar het personeel in de gezondheidszorg. Zij zeggen: ‘als u ons wil helpen, blijf dan thuis en vermijd contact’”, aldus Macron.

Vlaams Belang wil Franse maatregelen overnemen

Het Vlaams Belang put expliciet inspiratie uit de Franse maatregelen. Zo pleiten de rechts-nationalisten ervoor om alleen nog maar essentiële verplaatsingen – zoals boodschappen, woon-werk-verkeer of vrachtverkeer – toe te laten. Via boetes tot 250 euro en extra blauw willen de rechts-nationalisten verzekeren dat de regels worden gevolgd. Tegelijkertijd bepleit de partij steunmaatregelen, zoals het tijdelijk optrekken van de technische werkloosheid en het intrekken van de lasten op de energiefactuur.

Om het belang van deze maatregelen te onderlijnen verwijst Van Grieken ook naar de centrale ligging van België. “Afgelopen dagen hebben we nog tientallen vluchten uit Spanje en Italië ontvangen. Onbegrijpelijk, maar hier zullen we de gevolgen nog van voelen. Het is essentieel dat we nu zoveel mogelijk niet-zieken niet-ziek houden. Een volledige lockdown geeft daar de beste garanties voor”, stelt de Vlaams Belang-voorzitter.

Tevens wil Van Grieken “waarschuwen voor de fout van vorige week, toen de semi-lockdown werd aangekondigd maar pas een dag later werd ingevoerd”. “Zo vermijden we een laatste grote uitspatting van bijeenkomsten, feestjes en dergelijke meer”, klinkt het bij de Vlaams Belang-voorzitter.

Lees meer:

Coronacrisis: Verschillende Vlamingen gedragen zich asociaal