In navolging van Frans president Emmanuel Macron heeft de nationale veiligheidsraad de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verscherpt. Een ‘lockdown’ naar Frans voorbeeld komt er evenwel (nog) niet. Op voorwaarde dat iedereen de sociale afstand respecteert zijn bijvoorbeeld kappersbezoeken nog toegelaten. Wel zijn – zo kondigde premier Sophie Wilmès (MR) aan – alle niet-essentiële winkels vanaf woensdagmiddag gesloten en zal er een samenscholingsverbod gelden. 

De nationale veiligheidsraad wil verplaatsingen maximaal ontmoedigen. Alleen om naar het werk te gaan en essentiële verplaatsingen te ondernemen (zoals naar de bank, voedingswinkels…) mag men de woning verlaten. Tevens zijn wandelingen met gezinsleden die onder één dak wonen plus één vriend toegelaten. Verder zal het openbaar vervoer worden georganiseerd om toe te laten dat alle passagiers voldoende afstand van elkaar bewaren.

Alle niet-essentiële winkels moeten deuren sluiten

Daarnaast zullen in principe alle winkels vanaf woensdagmiddag dicht zijn. Alleen supermarkten, apothekers, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels vormen hierop een uitzondering. Kappers mogen maar een klant binnenlaten. Tevens wil de nationale veiligheidsraad dat klanten maar maximum 30 minuten in een winkel doorbrengen. 

De bedrijven daarentegen moeten maximaal op telewerk inzetten. Is dat voor bepaalde functies niet mogelijk, dan moeten de regels met betrekking tot de sociale afstand strikt worden gerespecteerd. Worden deze maatregelen – door niet-vitale bedrijven – niet opgevolgd, dan volgt een boete. Stelt men opnieuw een overtreding vast, dan zal het bedrijf worden gesloten.