Er werd eerst nogal lacherig gedaan over de door CD&V-voorzitter Joachim Coens gelanceerde term ‘coronacoalitie’, maar naar verluidt zouden de PS en N-VA naar elkaar kunnen toegroeien. Concreet denkt men aan een regering voor één jaar die prioriteiten zoals de coronacrisis aanpakt. “Parallel kunnen er dan onderhandelingen opgestart worden over andere zaken”, klinkt het.

Hoewel niemand paars-geel na de ‘njet’ van PS-voorzitter Paul Magnette een stuiver had gegeven, faciliteren koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) gesprekken tussen N-VA en PS. De finaliteit? Een noodregering om de coronacrisis aan te pakken. Naast PS en N-VA zijn volgens Het Laatste Nieuws ook CD&V, sp.a, Open Vld en MR betrokken. Hoewel het volgens de onderhandelaars nog te vroeg is om forse conclusies te trekken, werken de Vlaams-nationalisten al op regionaal niveau samen met de Franstalige socialisten.

Tegenover Het Laatste Nieuws laat iemand die dicht bij de onderhandelaars staat optekenen dat er de komende uren meer duidelijkheid zou moeten komen. Bij een eventuele doorbraak zouden Dewael en Laruelle zo snel mogelijk naar de koning vertrekken. Initieel werd er geschreven dat dit zelfs nog vrijdagavond zou kunnen gebeuren, al lijkt dit niet meer mogelijk.

Noodregering met beperkte opdracht

Momenteel zou men denken aan een regering met een beperkte regeerperiode en een beperkt programma. Concreet gaat het over een regeerperiode van een jaar en dringende maatregelen voor de coronacrisis. “Parallel kunnen er dan onderhandelingen opgestart worden over andere zaken”, klinkt het.

Een van de problemen? De positie van premier Sophie Wilmès. Volgens Het Laatste Nieuws zou MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez willen dat Wilmès premier blijft, al spreekt de MR-topman dit zelf fors tegen op Twitter.