Gisteren kondigde Frans president Emmanuel Macron vergaande maatregelen aan in het kader van de coronacrisis. Zo mag niemand in Frankrijk zich, met uitzondering voor boodschappen, werk of medische zorg, nog verplaatsen; een maatregel die de Franse regering zal afdwingen met zo’n 100.000 politiemensen. Ook bij ons behoort een zogenaamde ‘lockdown’ tot de mogelijkheden, meent N-VA-voorzitter Bart De Wever. 

Tot een week geleden schuwde Vlaanderen de draconische maatregelen. Zo waren het initieel de Franstaligen die in de nationale veiligheidsraad strengere maatregelen eisten in de strijd tegen het coronavirus. Deze aarzelende houding is verdwenen en N-VA-burgemeester Bart De Wever bepleite gisteren al een avondklok en samenscholingsverbod. Opmerkelijk: hoewel De Wever de bevoegdheid heeft zal hij deze maatregelen niet zelf nemen. “Ik ga niet op kop lopen, maar we vragen het wel”, klonk het bij de N-VA-burgemeester.

Tevens verklaarde hij dat een ‘lockdown’ tot de mogelijkheden behoort. “Eigenlijk moet je alles wat je kan uitstellen, ook echt niet doen. En dat je massaal het contact met andere mensen tracht te vermijden. Het zal dus niet gezellig worden”, verklaarde hij tegenover VTM NIEUWS. Het gevolg? Al het niet-essentiële leven valt stil. “Dus alles wat economisch, sociaal en maatschappelijk niet noodzakelijk is, gaat dan niet meer door”, stelde de N-VA-burgemeester.

Frankrijk schakelt versnelling hoger en spreekt over oorlogssituatie

In Frankrijk opteert de regering voor een versnelling hoger in de strijd tegen het coronavirus. Concreet moeten vanaf dinsdagmiddag alle niet-noodzakelijke verplaatsingen worden vermeden. Inbreuken worden bestraft met boetes tot 135 euro en afgedwongen door zo’n 100.000 agenten. Opmerkelijk in vergelijking met België: Macron berispte ook zijn landgenoten die nog snel iets gingen eten of naar markten afzakten. “Jullie slagen er niet in jezelf te beschermen, maar jullie beschermen ook niet de anderen – de laatste ontwikkelingen hebben aangetoond dat niemand veilig is, zelfs niet de jongeren”, klonk het bij de president die gewag maakt van een oorlogssituatie.

Parallel aan de harde maatregelen schort de regering het betalen van verschillende rekeningen – gaande van de huishuur tot de waterfactuur – op. Een staatsgarantiefonds van zo’n 300 miljard euro moet al het inkomensverlies compenseren. “We zijn in oorlog, zeker op het vlak van de gezondheidszorg, maar de vijand is onzichtbaar. Ik zeg u met grote plechtigheid vanavond: luister naar het personeel in de gezondheidszorg. Zij zeggen: ‘als u ons wil helpen, blijf dan thuis en vermijd contact’”, aldus Macron.

Lees meer:

De Wever pleit voor samenscholingsverbod in alle gemeenten