Het coronavirus zorgt ook voor spanningen binnen de Belgische politiek. Terwijl premier Sophie Wilmès (MR) vanmorgen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) opriep om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, hekelt die laatste de “politieke aanvallen”. “Het blijft mijn overtuiging dat het federaal rampenplan moet afgekondigd worden zodat uniforme maatregelen kunnen opgelegd worden, en dat de federale overheid middelen moet voorzien om de economische schade te verzachten”, citeert BELGA uit het persbericht van De Wever.

Sinds gisterenochtend zijn er in België zo’n 47 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Concreet betreft het 29 Vlamingen, 7 Brusselaars en 11 Walen, weet VRT NWS. In totaal zijn er zo’n 314 (gekende) besmettingen. Tevens vallen er in totaal al zo’n 3 Belgische slachtoffers te betreuren. Verder verscherpte de federale regering gisteren, in samenspraak met de regio’s, de veiligheidsvoorschriften. Zo beveelt de federale overheid aan om massa-evenementen met duizend of meer mensen niet te laten doorgaan. De concrete uitvoering van de maatregelen ligt bij de gouverneurs en burgemeesters. 

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) had alvast kritiek. “Ik kan in Antwerpen alleen evenementen verbieden op basis van duidelijke en objectieve richtlijnen die door de federale overheid worden opgelegd, niet louter op basis van een advies”, stelde de N-VA-politicus. Wilmès kon deze reactie niet smaken en verklaarde vanmorgen tegenover Qmusic dat “die beslissing is genomen samen met de deelstaten”. “Het is een beetje ‘pikant’ van iemand die altijd maar meer bevoegdheid wil hebben”, aldus Wilmès.

“Regering moet federale fase van het rampenplan afkondigen”

De Wever pikt de kritiek van Wilmès niet. Zo betreurt hij het “dat de eerste minister en anderen het in deze ernstige situatie nodig vinden om politieke aanvallen in te zetten”. “Het blijft mijn overtuiging dat het federaal rampenplan moet afgekondigd worden zodat uniforme maatregelen kunnen opgelegd worden, en dat de federale overheid middelen moet voorzien om de economische schade te verzachten”, citeert BELGA De Wever.

Verder haalt De Wever uit naar de onduidelijkheid die de federale regering veroorzaakt. “Ik begrijp wel dat de verantwoordelijke minister van Volksgezondheid onder zware druk staat, maar door vervolgens te dreigen met termen als ‘lock-down’, voedt ze enkel chaos en angst. Dat bleek meteen uit de talrijke contacten die ik gisteren tot diep in de nacht heb gehad met vele maatschappelijke actoren”, klinkt het bij de burgemeester.

Over het optreden van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) is De Wever dan weer wel te spreken. “Na hun overleg van gisterenavond heb ik verder contact gehad met de gouverneur die haar verantwoordelijkheid ten volle opneemt. Zij werkt momenteel een politiereglement uit dat duidelijke, objectieve en dwingende richtlijnen geeft voor de hele provincie en die uniform kunnen toegepast worden”, citeert BELGA De Wever.