Zo’n 100.000 FFP2-maskers die de Vlaamse overheid bestelde, blijken onbruikbaar. Het Agentschap Zorg en Gezondheid stelde vast dat de mondmaskers geen kwaliteitsmerk hadden. Bovendien zaten ze verpakt in gebruikte bananen- en cornflakesdozen.

De mondmaskers werden verdeeld onder revalidatieziekenhuizen, die een Vlaamse bevoegdheid zijn. De zogenaamde FFP2-maskers gebruiken zorgverleners die in contact komen met coronapatiënten. Bij ontvangst van de mondmaskers stelden ziekenhuizen vast dat het materiaal niet aan de nodige kwaliteitsvereisten voldeed. Ze bleken geproduceerd voor industriële doeleinden.

Bananendozen

“Ze bleken niet, zoals gezegd, uit China maar uit Colombia te komen. Ze zaten verpakt in gebruikte bananen- en cornflakesdozen, wat ingaat tegen voorschriften”, vertelt ziekenhuisdirecteur Ludo Splingaer aan De Tijd. “In een doos hebben we dan ook nog eens fecaliën van een of ander dier gevonden. Het gevolg is dat wij nog altijd onvoldoende geschikte maskers hebben om ons personeel te beschermen.” Momenteel bekijkt het Agentschap of de maskers mogelijks nog door ander personeel kunnen gebruikt worden.

In deze coronatijden is de vraag naar kwaliteitsvolle mondmaskers groot en het aanbod schaars. Ook de federale overheid kampt met problemen om de voorraad aan te vullen. Zo werd België mogelijks al opgelicht door een leverancier. Vorige week kwam nog aan het licht dat het kabinet-De Block een bestelling van 5 miljoen FFP2-maskers geannuleerd heeft na moeilijkheden met de verkoper.

Lees meer:

“De Block liet 3 miljoen FFP2-mondmaskers aan zich voorbijgaan”