Stapt de CD&V straks in een Vivaldi-coalitie of houdt ze vast aan een federale regering met een meerderheid in Vlaanderen? Het is de vraag die de Wetstraat al quasi sinds de verkiezingen in de ban houdt. Onder impuls van de nieuwe voorzitter Joachim Coens kunnen nu ook de CD&V-leden hun mening daarover bekendmaken aan de partijtop, zo weet Het Laatste Nieuws.

Via een online bevraging kunnen CD&V’ers zich uitspreken over het lot van hun partij. Moet ze samen met de paars-groene partijen meewerken aan een Vivaldi-coalitie of toch maar vasthouden aan een regering met N-VA? Andere mogelijkheden zijn een oppositiekuur voor de partij of nieuwe verkiezingen.

De ledenbevraging was één van de stokpaardjes van Joachim Coens in zijn campagne om voorzitter te worden. Belangrijke beslissingen moeten volgens hem meer van onderuit genomen worden. Toch is het geen toeval dat de enquête net nu wordt gehouden. Maandag brengen koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) verslag uit bij de koning over hun informatieopdracht.

Noodregering

Recent werd nog het idee van een noodregering geopperd, waarbij socialisten en groenen de huidige restregering zouden depanneren. Zo’n coalitie moet dan onder meer de begroting onder controle houden.

Bij de slaagkansen van dat voorstel kunnen echter veel vraagtekens geplaatst worden. CD&V houdt sinds de verkiezingen vast aan een federale regering met een meerderheid in Vlaanderen en dus met de N-VA. Die positie werd de laatste weken alleen maar sterker na de “ezelsstamp” van PS-voorzitter Paul Magnette aan toenmalig koninklijk opdrachthouder Koen Geens. De enquête moet nu duidelijk maken of de CD&V-leden daar hetzelfde over denken als de partijtop.

Naast de vraag over een regeringsdeelname kunnen de CD&V’ers zich ook uitspreken over andere thema’s zoals fiscaliteit, migratie en veiligheid.