Afgelopen zondag vond in ons land een zoveelste incident van coronaspuwers plaats. Twee ‘jongeren uit Brussel’ – zo worden de daders genoemd in de media – werden in het station van Brugge van de trein geplukt omdat ze geen ticket hadden. Bij hun arrestatie gedroegen ze zich bijzonder weerspanning en spuwden ze ook naar de politie.

Sinds de uitbraak van het coronavirus dook plots de opmerkelijke trend van coronaspuwers op. Coronaspuwers zijn mensen die zeggen dat ze corona hebben, om vervolgens te spuwen naar anderen, vaak ook politie. De voorbije dagen kwamen verschillenden verhalen aan het licht van vaak allochtone jongeren die zich verzetten tegen de politie door naar hen te spuwen. 

‘Brusselse jongeren’

Dat gebeurde afgelopen zondag dus ook in Brugge. Twee ‘Brusselse jongeren’ zaten op de trein richting Oostende, maar hadden geen ticket gekocht. Toen de conducteur hen daarop wees, bedreigden ze hem met een mes. De conducteur besloot de politie op te roepen, die de twee ‘Brusselse jongeren’ van de trein wilde halen in het station van Brugge. Maar ook dat verliep niet zonder slag of stoot.

De ‘Brusselse jongeren’ gedroegen zich bijzonder agressief en verzetten zich hevig tegen de politie. Eén van de jongemannen hoestte en spuwde met opzet in het gezicht van één van de agenten, terwijl hij zei dat hij het coronavirus had. 

Beide jongemannen werden opgepakt door de politie en de onderzoeksrechter besloot om hen beide aan te houden. Ze worden verdacht van bedreigingen, weerspannigheid, verboden wapendracht en een inbreuk op het ministerieel besluit rond de coronamaatregelen. Vrijdag zal opnieuw beslist worden of ze in de cel moeten blijven.