Na een videoconferentie geeft de Europese Commissie (EC) groen licht. De gesprekken voor de Albanese en Noord-Macedonische toetreding tot de EU gaan van start. Al langer verwachtte de EC dat de gesprekken zouden aanvangen. Frankrijk en Nederland waren de laatste twee tegenstanders. Zij hebben nu ingestemd.

Afgelopen oktober mislukte een overeenstemming over de toetreding van de Balkanlanden. Hierin was Frankrijk het niet eens met de manier waarop het uitbreidingsproces van de EU verliep. Bovendien vond Nederland dat Albanië politiek gezien nog niet klaar was. Ook speelde de naam van Noord-Macedonië in het verleden een rol. Zo ging Noord-Macedonië voorheen door het leven als de Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië. Griekenland was het hier niet mee eens. De naamsverandering naar Noord-Macedonië maakte van Griekenland een voorstander voor toetreding.

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Voorlopig nog geen lidmaatschap

De gesprekken voor toetreding tot de EU gaan officieel van start. Desalniettemin kan een lidmaatschap nog ver weg zijn. Zo onderhandelt Turkije al sinds 2005 voor een toetreding, zonder resultaat. Daarentegen zorgden de gelijktijdige gesprekken met Kroatië wel voor een toetreding. Voordat de landen worden toegelaten moeten er 35 ‘hoofdstukken’ worden behandeld. De politieke situatie kan hier invloed op hebben. De onderhandelingen met Turkije werden bijvoorbeeld in 2019 ‘in de ijskast geplaatst’. Hiervoor was het autoritaire beleid van Erdogan de belangrijkste reden.

Verdere uitbreiding EU?

Het groene licht voor Albanië en Noord-Macedonië roept een discussie op. Tot hoever dient de EU immers uit te breiden? Voorstanders menen dat de EU internationaal sterker is met meer leden. Daarnaast is uitzicht op lidmaatschap een belangrijk diplomatiek wapen. Tegenstanders menen dat de EU uit haar voegen klapt. Ook rijst de vraag wat de kern van de EU nu precies nog is. Een ding wat alle EU-landen met elkaar gemeen hebben is een christelijk verleden. Het uitzicht op een Albanese toetreding zal dit laatste veranderen.