De Britse regering van premier Boris Johnson (Con.) is naar verluidt woedend op communistisch China omdat Beijing onjuiste informatie zou verspreiden en zou liegen over het werkelijke aantal coronagevallen in het land. Dat schrijft The Mail on Sunday. Zo zou het werkelijke aantal coronabesmettingen in China volgens Britse wetenschappers tot 40 keer hoger kunnen liggen dan werd gemeld.

De Britse Conservatieve regering van premier Boris Johnson (Con.) is naar verluidt woedend op China vanwege de aanpak van het coronavirus. Zo denkt de Britse regering dat Beijing onjuiste informatie zou verspreiden over de ernst van de corona-uitbraak in China. Volgens The Mail on Sunday hebben wetenschappers Johnson gewaarschuwd dat China mogelijk het aantal bevestigde coronagevallen – China heeft officieel meer dan 80.000 bevestigde besmettingen – “met een factor van 15 tot 40” zou hebben geminimaliseerd.

“Na de crisis afrekening met China”

“Natuurlijk is de enige prioriteit nu het aanpakken van de crisis, maar iedereen weet dat er een afrekening moet zijn als dit alles voorbij is”, klinkt het. En elders: “We kunnen niet toekijken hoe het verlangen van de Chinese staat naar geheimhouding de wereldeconomie ruïneert, om dan terug te komen alsof er niets is gebeurd.”

Britse regeringsleden beschuldigen China er ook van de crisis te misbruiken om zijn economische macht uit te breiden, bijvoorbeeld door hulp aan te bieden aan andere landen waar een uitbraak woedt.

 De Britse regering zou nu overwegen om af te zien van de uitrol van het Britse 5G-netwerk door het Chinese bedrijf Huawei. “We laten bedrijven als Huawei niet alleen toe in onze economie, maar ook als een cruciaal onderdeel van onze infrastructuur”, zegt een minister. De beslissing om Huawei het Britse 5G-netwerk te laten uitrollen zorgde eerder al voor onvrede.