Hij schuwt de spotlights niet en zit niet verlegen om een mening. Met zijn bedaarde stijl is viroloog Marc Van Ranst dan ook niet weg te slaan uit journaals en opinieprogramma’s. Een fan wist zelfs al een cover te maken als eerbetoon. En toch, al was diens parcours nooit vlak, het wordt voor de viroloog/opiniemaker toch steeds hobbeliger.

Zo is het aantal keer dat de voormalige griepcommissaris zichzelf tegenspreekt nog moeilijk bij te houden. Niettemin verkoopt hij elk tegenstrijdig standpunt over Covid-19 alsof hij nooit iets anders heeft beweerd. Meer nog, kritische noten worden weggezet als “verspreiden van complottheorieën”. Dat mocht Geert Noels eind februari nog ondervinden.

Reisadviezen

Eind januari reageert Van Ranst nog afwachtend op het hele gebeuren. Hoewel bijvoorbeeld econoom Ivan Van de Cloot in die periode al waarschuwt, is het – toegegeven – voor de meeste mensen dan nog een ver-van-mijn-bed-show. Dat is echter niet meer het geval eind februari wanneer de situatie snel uit de hand lijkt te lopen in Italië. Marc Van Ranst begint dan zelf te spreken van een wereldwijde pandemie. Wanneer de journalist echter vraagt naar zijn mening over (school)reizen naar Noord-Italië klinkt het resoluut: “ik zou niet thuisblijven”. Op dat moment staan er al verschillende gebieden onder quarantaine en geven verschillende andere landen negatieve reisadviezen.   

Terughoudendheid bij reisadviezen blijken evenwel niet meteen een sterk punt. Op 11 maart geeft hij aan om eerder te kiezen voor een “warme bestemming” tijdens de paasvakantie. Amper een week later blijkt evenwel “een buitenlandse reis in de zomervakantie al een slecht idee”.

Grenzen sluiten

Ook de communicatie over de aanvliegende reizigers uit risicogebieden wijzigt danig. Op 19 maart laat de arts optekenen dat “grenzen sluiten” de beste optie is voor reizigers die terugkomen uit risicogebieden. 48 uur later geeft hij evenwel aan dat quarantaine en tests weinig zouden uitmaken voor personen die terugkeren. Op 21 maart is het statement “nu nog teruggevlogen landgenoten in quarantaine zetten heeft weinig zin”. Nochtans geven voorbeelden in Zuid-Oost-Azië net aan dat een streng beleid ter zake een belangrijke factor in de beheersing blijkt.

Verstoring crisiscommunicatie

Ondertussen doorkruist Van Ranst steeds vaker de overheidscommunicatie. In een periode waar duidelijke informatie van overheidswege van levensbelang is, doorkruist hij steeds meer die communicatielijn. Hoewel de man zelf frequent het belang aangeeft van “gedragen beslissingen”, blijkt hij met zijn communicatie niet altijd zijn steentje daartoe bij te dragen. De recente commotie en onduidelijkheid rond tweedeverblijvers, de dienstverlening van de treinen, het openhouden van de scholen… zijn maar enkele van de voorbeelden.

Niet onbesproken

Van Ranst begon nationale bekendheid te genieten wanneer Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) hem in 2007 aanstelt als ‘Griepcommissaris’. Het is een titel die voor de rest van zijn carrière aan hem plakt.

In 2009 dient hij de belangrijke crisis aan te pakken rond de Mexicaanse Griep ofwel H1N1. Ook toen valt Van Ranst bij de bevolking op met zijn rustige communicatie stijl. Minder tevreden zijn artsen en apothekers die spreken over “chaotisch beheer”. Zo is er stevige kritiek op het tekort aan Tamilflu en de gebrekkige logistiek. Van Ranst zelf geeft weerwerk door huisartsen te bestempelen als “zakenvullers die vaccinaties laten betalen als een gewone consultatie”. De artsen vragen diens ontslag, maar Laurette Onckelinckx (PS) behoudt het vertrouwen.

Naast zijn beroepsbezigheden is de griepcommissaris een bezige bij op sociale media. Op zijn eigen twitter profiel omschrijft hij zichzelf dan ook als “schoenmaker die totaal niet houdt van leesten om bij te blijven”. En al meent hijzelf geen belijder te zijn van alle partijstandpunten, duikt hij vaak op bij manifestaties van het extreem-linkse PVDA. Zijn polariserende stijl op sociale media leveren hem in 2019 een tijdelijk twitterverbod op, alsook blokkering van zijn Facebook account voor 30 dagen.  

Toch niet ter discussie

Waar andere experten zoals Steven Van Gucht toegeven dat ze de situatie aanvankelijk verkeerd hadden ingeschat, blijft Van Ranst onbewogen. Ondanks het weinig kordaat en laat ingrijpen, de vele bochten, het recent ingaan tegen overheidscommunicatie… stelt de pers hem nauwelijks in vraag. Uiteraard, zolang er nog iets beweegt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan blijft er in de journaals weinig tijd over om ook eens de binnenlandse situatie kritisch onder de loep te nemen.