Op 20 maart stemt de Senaat voor de derde keer over de benoeming van voormalig Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi tot rechter in het Grondwettelijk Hof. Volgens huidig voorzitter van de ecologisten Jean-Marc Nollet “komt de rechtsstaat in gevaar” bij een niet-benoeming. N-VA en Vlaams Belang maakten al duidelijk opnieuw tegen Khattabi’s kandidatuur te zullen stemmen.

Een niet-benoeming van Khattabi stuurt ons volgens de groene voorzitter op “een gevaarlijk pad” stelt hij woensdag tegenover De Standaard. “En met ons, bedoel ik diegenen die belang hechten aan de rechtsstaat. Het kan diepe instabiliteit veroorzaken. Het zou het Grondwettelijk Hof en de rechtsstaat in gevaar brengen”, klinkt het bij Nollet. 

Ecolo heeft naar eigen zeggen opnieuw overlegd met de overige partijen in de Senaat, met uitzondering evenwel van N-VA en Vlaams Belang. Bij de tweede stemming had Nollet het “fiat van de andere partijvoorzitters”, maar bij de anonieme stemming waren er klaarblijkelijk senatoren die niet volgens de partijrichtlijnen stemden. Khattabi kwam toen twee stemmen te kort.

“Groen dictaat”

Derde keer goede keer dan maar? Of de ecologiste het nu wel zal halen, blijft een groot vraagteken. De twee Vlaams-nationalistische partijen in de Senaat – N-VA en VB – maakten al duidelijk opnieuw tegen de benoeming van Khattabi te stemmen. “Senatoren stemden al tweemaal in eer en geweten tegen de benoeming van een ongeschikte politica tot rechter in het Grondwettelijk Hof”, schrijft N-VA-senator Karl Vanlouwe op Twitter. “Dat is geen gevaar voor de rechtsstaat maar net het toppunt van democratie. We buigen niet voor een groen dictaat.”

Senator Guy D’Haeseleer (Vlaams Belang) noemt de situatie “pure provocatie” en verwijt de ecologisten “een arrogantie in het kwadraat”. Ten opzichte van vorige stemming moeten de groenen op zoek naar twee liberalen of christendemocraten die nu wel voor de benoeming zullen stemmen. 

(Lees verder onder de tweet.)

Het Grondwettelijk Hof: Politiek relevante rechters

De benoeming van een rechter bij het Grondwettelijk Hof is conflictueuze materie. Zo beschikt dit rechtscollege over de bevoegdheid om wetten, die strijdig zijn met de grondwet, te vernietigen. Daarnaast: het rechtscollege spreekt zich regelmatig uit over bijzonder heikele onderwerpen zoals bijvoorbeeld het ‘boerkaverbod’.

Kortom, wie in het Grondwettelijk Hof mag zitten is politiek zeer relevant. De ‘zitjes’ worden verdeeld tussen zes juristen en zes voormalige parlementsleden die over minstens vijf jaar parlementaire ervaring beschikken. Daarnaast moeten de kandidaten minstens veertig jaar oud zijn. 

Lees ook:

Khattabi Ecolo-kandidaat voor Grondwettelijk Hof