Ons land heeft vorig jaar een voorraad van miljoenen mondmaskers vernietigd zonder de stock opnieuw aan te vullen. Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) besloot geen nieuwe mondmaskers aan te kopen uit besparingsoverwegingen, een dure beslissing nu ons lans een tekort heeft aan mondmaskers. Dat meldt het Franstalige weekblad Le Vif

De saga van de mondmaskers gaat verder. Door de uitbraak van het coronavirus heerst overal ter wereld een tekort aan mondmaskers, ook in ons land. Toen vorige week bleek dat in ziekenhuizen de mondmaskers op raakten, werd door de regering in allerijl gezocht naar een oplossing. Eerst werd ons land opgelicht door een Turks bedrijf, daarna was er de ruzie tussen N-VA en Open Vld over wie er nu gezorgd had voor de levering van een paar miljoen mondmaskers. Nu komt dus opnieuw een opvallend feit aan het licht.

Voorraad mondmaskers vernietigd en niet aangevuld

Vorig jaar werden in ons land ongeveer zes miljoen mondmaskers vernietigd. Die mondmaskers werden aangekocht naar aanleiding van de H1N1-griepepidemie in 2009, maar bereikten vorig jaar hun vervaldatum. Er werd daarom besloten om de mondmaskers te vernietigen en – opvallend – om de stock niet te vernieuwen. Dat moet normaal gezien wel gebeuren, maar bevoegd minister Maggie De Block besloot dat uit besparingsoverwegingen niet te doen.

In een reactie op het artikel van Le Vif bevestigt het kabinet van De Block dat er miljoenen mondmaskers vernietigd werden. Ze benadrukken dat er nog een strategische voorraad was gestockeerd bij Defensie, maar die blijkt niet bruikbaar te zijn omdat ze daar niet in goede omstandigheden lagen en werden recent ook vernietigd. 

“De FOD Volksgezondheid werkt aan een plan om een roterende voorraad uit te rollen”, aldus het kabinet van De Block aan Le Vif. “Om de fouten van het verleden te vermijden.”