Een bestelling van 5 miljoen mondmaskers die de Belgische overheid geplaatst had bij een producent in Turkije, is niet geleverd. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om oplichting, volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is de kans “miniem” dat ze nog geleverd worden. Het tekort aan mondmaskers in ons land is groot. 

Door de uitbraak van het coronavirus raakte de voorraad aan medisch materiaal, zoals mondmaskers en desinfecterende handgel, al snel op. Ziekenhuizen trokken een tijdje geleden al aan de alarmbel over een tekort aan medisch materiaal voor verplegend personeel, waarna de Belgische overheid op zoek ging naar oplossingen.

Aankoop mondmaskers verloopt moeizaam

Die oplossing moest in het buitenland gezocht worden, aangezien die mondmaskers naar verluidt niet in ons land gemaakt kunnen worden. Bij hun zoektocht kwam de Belgische regering uit bij een leverancier uit Turkije. Ze plaatsten een bestelling van maar liefst 5 miljoen mondmaskers die ten laatste zondagnacht geleverd zou worden, maar dat gebeurde dus niet. Er werd ook niets gecommuniceerd over een vertraging.

Volgens bevoegd minister van Volksgezondheid Maggie De Block is de kans dan ook “miniem” dat de levering nog aan zal komen en is ons land dus opgelicht door het Turks bedrijf. De FOD Volksgezondheid heeft klacht ingediend bij het parket voor fraude. 

De nood aan mondmaskers is groot en het blijkt moeilijk te zijn deze mondmaskers in dergelijk grote aantallen aan te kopen. “Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers. Dat zijn er ongeveer 500.000 maar dat is dus niet genoeg.” Daarom vraagt de regering iedereen die in het bezit is van mondmaskers deze in te leveren in een ziekenhuis