De Belgische staat heeft zijn slag thuis gehaald in een rechtszaak rond het terughalen van kinderen van IS-vrouwen. In twee afzonderlijke zaken besliste het Franstalige hof van beroep van Brussel dat België de kinderen van twee Syrië-strijdsters niet moet terughalen. Dat brengt De Morgen.

De rechtbank volgde de argumentatie van de Belgische staat dat de nationaliteit van de kinderen niet geverifieerd kon worden. België kan immers enkel gedwongen worden om zijn eigen landgenoten terug te halen. De eisers konden geen geboorteakte of een ander document voorleggen dat de Belgische nationaliteit van de kinderen kon bewijzen.

Gevolgen voor andere zaak IS-vrouwen?

Eerder besliste de rechtbank nog dat België de kinderen van de twee IS-vrouwen wél moest terughalen. Dit op straffe van een dwangsom. Het hof van beroep draait die beslissing nu terug. De uitspraak van de Franstalige rechtbank heeft mogelijks ook gevolgen voor een andere zaak rond het terughalen van kinderen uit Syrië.

In december besliste de kortgedingrechter nog dat België de terugkeer van tien kinderen van verschillende IS’ers moest mogelijk maken. Zowel de eisers als de Belgische staat gingen in die zaak in beroep bij de Nederlandstalige afdeling van het hof van beroep van Brussel. De drie moeders (Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani) eisen dat ze niet van hun kinderen gescheiden worden en dus zelf ook gerepatrieerd worden. Tegen midden april zou in die zaak een uitspraak volgen.

Lees ook:

IS-Moeders willen ook naar België terugkeren