België weigert elke aanvraag van omliggende landen om patiënten die besmet zijn met het coronavirus over te nemen. Dat bevestigt het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) aan De Tijd. 

“Zolang we niet op onze piek zitten, gaan we onze ziekenhuisbedden voorbehouden voor mensen die in ons land leven”, klinkt het bij regeringsbronnen. De vraag om patiënten over te nemen zou al gesteld zijn geweest door Italië en Nederland. Zo neemt Duitsland nu al Italiaanse patiënten op. Ook Frankrijk wordt bijgestaan door de Duitsers en Zwitserland. Het aantal Duitse besmettingen blijft nog altijd bijzonder laag.

België houdt voorlopig de voet op de rem. Uit Nederland komt de vraag vooral vanuit de zwaar getroffen provincie Noord-Brabant, aan de grens met onze provincies Antwerpen en Limburg. Er werd echter beslist om niet op die vraag in te gaan. Onze noorderburen verhuizen patiënten uit Noord-Brabant al naar andere provincies. Volgens premier Mark Rutte (VVD) zijn er in het hele land wel nog voldoende bedden beschikbaar.

Niet uit te leggen

Nochtans is er voorlopig nog wel plaats in onze ziekenhuizen. Niemand weet echter hoeveel slachtoffers het coronavirus de komende weken nog gaat maken. “Toch kunnen we het niet maken nu buitenlandse patiënten op te vangen. Als toch ergens plaatsgebrek zou zijn en wij buitenlandse patiënten hebben opgenomen, krijgen we dat niet uitgelegd”, klinkt het nog in regeringskringen.

Na de piek in aantal besmettingen en doden houdt de regering de mogelijkheid wel open om buitenlandse patiënten over te nemen.