Dinsdagnacht is de auto van Nicolaus Fest, Europarlementair voor het rechts-nationalistische AfD, in brand gestoken. Volgens de politie was de brandstichting politiek gemotiveerd, maar de identiteit van de dader is vooralsnog onbekend. Eerdere aanvallen tegen AfD-politici kwamen steeds uit radicaal-linkse hoek.

Fest is de voorlopige voorzitter van de Berlijnse AfD-afdeling. Hij zetelt ook in het Europees Parlement voor de rechts-nationalistische partij. Dinsdagnacht werd zijn auto door onbekende daders in brand gestoken in Berlijn. De politie beschouwt de brandstichting als politiek gemotiveerd. Volgens de Europarlementair draagt de aanval de handtekening van Antifa.

Tolerantie

Al meermaals waren AfD-politici slachtoffer van gewelddadige aanvallen. Vorige week nog werd de auto van AfD-voorzitter Tino Chrupalla in brand gestoken. De gewelddaden volgen op het politieke drama dat aan de gang is in de deelstaat Thüringen. Daar is voor het eerst een minister-president gekozen dankzij de rechts-nationalistische AfD. Linkse partijen reageerden buiten zinnen met dat doorbreken van het ‘cordon’. 

De minister-president van Saksen Michael Kretschmer (CDU) zei toen nog dat “de toenemende brutaliteit” hem zorgen baart. Ook oud-president van Duitsland, Joachim Gauk, riep al op om meer tolerantie aan de dag te leggen. Hoewel hij zelf alles behalve een voorstander van de rechts-nationalistische partij is, liet Gauk wel verstaan dat hij onder meer het beschimpen van AfD-kiezers als fascist, betreurt.

Duitse oud-president roept op tot meer verdraagzaamheid voor rechts