Asielcentra in ons land gaan niet in lockdown. Dat werd beslist na overleg tussen bevoegd minister Maggie De Block, Fedasil en het Rode Kruis. Enkele burgemeesters hadden gevraagd om asielcentra in lockdown te laten gaan omdat asielzoekers de genomen maatregelen onvoldoende naleven, maar dat zal dus niet gebeuren. Dat meldt De Standaard

Europa gaat meer en meer in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt in alle landen aangeraden om binnen te blijven en afstand te houden van elkaar indien men toch echt moet buitenkomen. Maar niet iedereen lijkt zich aan die maatregelen te houden. Volgens verschillende burgemeesters trekken asielzoekers zich weinig aan van die richtlijnen en leven zij de verstrengde coronamaatregelen niet na. 

Geen lockdown voor asielcentra

Eerder ging het asielzoekerscentrum van Koksijde al in preventieve lockdown om die reden, nu wilden ook de burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg de asielcentra in hun stad sluiten. In dat geval zouden de asielzoekers het opvangcentrum niet mogen verlaten zodat ze zich wel aan de verstrengde maatregelen moeten houden. 

Gisteren vond overleg plaats over een mogelijke algemene lockdown voor alle asielcentra in ons land, maar die komt er dus niet. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zat ruim twee uur samen met Fedasil en het Rode Kruis, maar de uiteindelijke conclusie was dat alles blijft zoals het was. De asielcentra blijven gewoon open centra en asielzoekers mogen binnen en buiten.