Nu een paars-gele federale regering definitief van de baan lijkt, mag Groen-voorzitster Meyrem Almaci hardop dromen van een regeringsdeelname voor haar partij. Om dat mogelijk te maken, is het wachten op de bocht van CD&V richting de paars-groene piste. “Daarvoor reiken wij de hand naar CD&V en vragen we om dat constructief te bekijken, zodat het land vooruitgaat”, stelt Almaci in een interview met Het Nieuwsblad.

Maandag brengen koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) verslag uit bij de Koning over hun informatieronde. Net als Almaci hulden zij zich in stilzwijgen de laatste weken. Nu een paars-gele federale regering definitief van de baan lijkt, ligt de weg open voor Groen. “Ik stel alleen maar vast dat één aspect al heel lang is uitgeprobeerd vanaf de eerste informateurs tot opdrachthouder Koen Geens”, stelt de groene voorzitster over het paars-gele verhaal. “Die deur is nu definitief dicht.” 

Volgens Almaci is de paars-groene piste nog niet voldoende verkend. Daarvoor is het wachten op CD&V, die zo’n coalitie werkbaar moet maken. “Wij reiken de hand naar CD&V en vragen we om dat constructief te bekijken, zodat het land vooruitgaat”, luidt het. “De mensen willen goed bestuur, en nu paars-geel definitief van de baan is, is er maar één mogelijkheid meer. Maar dan mag CD&V zich niet langer door angst laten verlammen.”

Kloof met CD&V

De christendemocraten houden echter al sinds de verkiezingen vast aan een federale regering met N-VA en dus met een meerderheid langs Vlaamse zijde. Daarnaast liggen de versoepelingen rond abortus en euthanasie moeilijk voor de CD&V. In het federaal parlement is het een progressieve coalitie van liberalen, groenen, PVDA en DéFI die de ethische dossiers op de agenda plaatste, tegen wil en dank van CD&V, N-VA en Vlaams Belang.

Toch meent Almaci dat die kloof tussen Groen en CD&V niet onoverbrugbaar is. “Voor CD&V zijn er ook veel dossiers waarin wij hen kunnen versterken. Wanneer het gaat over fiscale rechtvaardigheid bijvoorbeeld, of levenskwaliteit”, zegt ze.

Lees ook:

Geens legt nieuwe staatshervorming op tafel: “Opnieuw performant worden”