Europa gaat meer en meer in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt in alle landen aangeraden om binnen te blijven en afstand te houden van elkaar indien men toch echt moet buitenkomen. Maar die regels en richtlijnen worden niet door iedereen even serieus genomen. Bepaalde mensen van buitenlandse origine lijken zich weinig aan te trekken van het coronavirus. 

Meer dan 200.000 besmettingen en duizenden doden: dat is de zware tol die het coronavirus op dit moment al eist. Die cijfers lopen op aan een razendsnel tempo, maar toch lijkt niet iedereen de ernst van de situatie in te zien. Uit tal van filmpjes en berichten blijkt dat heel wat mensen van buitenlandse origine de regels en richtlijnen om het coronavirus in te dammen gewoon aan hun laars lappen. 

“Inshallah”

Een eerste opvallend verhaal komt uit de Schilderswijk, een wijk in het Nederlandse Den Haag waar ongeveer 95% van de inwoners van buitenlandse origine is. Terwijl iedereen wordt aangeraden om binnen te blijven, is het over de koppen lopen op de lokale markt. “In zo’n multiculturele wijk zijn veel mensen gelovig. Die hebben zoiets van: als je ziek wordt, word je ziek. Zelf denk ik ook zo”, aldus marktkramer Majid. 

Zijn collega Mohamed is, samen met een groepje marktgangers, dezelfde mening toegedaan. “Inshallah”, klinkt het massaal op de markt als er gevraagd wordt naar het coronavirus, ‘Als God het wil’. Mohamed: “Pas als het iemand in je buurt raakt, ga je je echt zorgen maken. Je ziet het wel op televisie, maar dat is toch anders. Bij mij is het besef er ook niet.”

Ook in Nederland, in badplaats Scheveningen, kwamen zondag honderden jongeren van buitenlandse origine samen op het strand om er samen te sporten. “Houd 1,5 meter afstand tot elkaar”, staat te lezen op een elektronisch bord op het strand. Maar daar lijken veel allochtonen zich niets van aan te trekken. Ze staan vlakbij elkaar en ook fysieke aanrakingen worden niet geschuwd. 

Parijs

Naar Parijs dan, waar uiteraard ook tal van migrantenwijken bestaan. Gelijkaardige beelden als die van de Schilderswijk: het is er over de koppen lopen tijdens een lokale markt. Opvallend: op de markt zijn enkel en alleen mensen van Afrikaanse origine te zien. Enkelen lopen rond met en mondmasker, maar de overgrote meerderheid doet dat niet. Ook richtlijnen met betrekking tot afstand houden worden allesbehalve gevolgd. 

Donderdag werd de Franse politie in een Parijse migrantenwijk zelfs bekogeld met stenen toen ze een groepje waterpijpende allochtonen wilden controleren. Enkele agenten werden zelfs in elkaar geslagen. “Provocatie van agenten is hier aan de orde van de dag”, zegt een woordvoerder van de politie. “Het is geen verrassing dat het hier nu vaker uit de hand loopt door een combinatie van een lockdown, dichte scholen, mooi weer en een gebrek aan burgerzin.”

België

Maar ook in ons land lijkt er een groot probleem te zijn met mensen van buitenlandse origine die zich weinig aantrekken van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. In Borgerhout werd zaterdagnacht een groep van ruim 20 allochtone jongeren betrapt toen ze samen van dezelfde waterpijp aan het roken waren

Het feit dat allochtonen zich weinig lijken aan te trekken van het coronavirus, heeft uiteraard ook gevolgen voor deze gemeenschappen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de coronapatiënten in een Genks ziekenhuis van Turkse origine is. “De dokters zijn radeloos, ze weten zich geen raad en zijn in shock”, stelt de Genkse Zuhal Demir (N-VA). “Ze vragen zich af of de quarantainemaatregelen wel worden nageleefd.”

Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister van Inburgering, wil meer inzetten op informatie in de thuistaal van allochtoon. “Meer dan de helft van coronapatiënten in een ziekenhuis in Genk is van Turkse origine. Dat nemen we zeer serieus. Al meer dan een week stellen we de meertalige informatie rond het coronavirus ter beschikking op de website van het Agentschap I&I”, aldus Somers. “Odanda kal ! (Blijf in uw kot)”