In het Brusselse Schaarbeek is vrijdagavond een groepje allochtone jongeren slaags geraakt met de politie nadat ze weigerden zich aan de coronamaatregelen te houden. De politie wees de jongeren erop dat ze de regels in verband met sociale afstand niet respecteerden, maar dat was niet naar de zin van het groepje. Dat meldt HLN.

Omdat lang niet iedereen zich aan de richtlijnen houdt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, patrouilleert de Brusselse politie om mensen op die regels te wijzen. “Eén van die patrouilles zag vrijdagavond rond 18 uur vier jongeren rondhangen aan het Paviljoenplein in Schaarbeek”, aldus politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker aan HLN. “Ze respecteerden de sociale afstand niet, dus stopten de agenten voor een identiteitscontrole.”

Gevecht met politie

Maar de allochtone jongeren verzetten zich, en één van hen probeerde voor amok te zorgen. “Hij riep buren en voorbijgangers op om tegen de politie-interventie te protesteren. Daarom hebben de agenten versterking gevraagd en gekregen van vier andere patrouilles. Zij stuurden omstanders weg, zodat ook zij sociale afstand zouden bewaren en het virus niet onderling zouden verspreiden. Daarbij heeft een agent traangas gebruikt.”

De situatie dreigde uit de hand te lopen en alsmaar meer allochtone jongeren stroomden toe, waardoor de politie besliste om met geweld in te grijpen. De jongeman die voor het gevecht had gezorgd, werd opgepakt. Zijn vrienden kregen een boete voor het niet naleven van de maatregelen.