Een koppel van Afrikaanse origine uit Willebroek moest zich vandaag voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor de zware mishandeling van hun kinderen en stiefkinderen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Ze riskeren een celstraf, maar hun advocaat vraagt rekening te houden met hun Afrikaanse afkomst. “Ze kenden alleen die normen en waarden.”

De feiten kwamen aan het licht toen een leerkracht van één van de kinderen hem vroeg hoe hij aan een litteken op zijn voorhoofd kwam. “Aan de leerkracht vertelde hij dat hij was geslagen met een stroomkabel omdat hij de vuile was op de grond had laten liggen”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans vanochtend op zitting. “De jongen werd onderzocht door een arts en die stelde achttien andere verwondingen op armen, benen, romp en hoofd vast.”

Vastgebonden en zweepslagen

Vervolgens werd de politie ingelicht en zij openden een onderzoek naar de mishandeling van de zes minderjarige kinderen van het Afrikaanse koppel. Daaruit bleek dat alle kinderen inderdaad regelmatig mishandeld werden. “Ze werden vastgebonden aan benen en armen en kregen vervolgens zweepslagen met een riem, springtouw of computerkabel.”

Gisteren verschenen het koppel voor de correctionele rechtbank van Mechelen. Het parket vroeg een celstraf van drie jaar, maar hun advocaat vraagt rekening te houden met de verzachtende omstandigheden van hun blanco strafblad en Afrikaanse afkomst. “Ze kenden alleen die normen en waarden en wisten niet hoe ze hun kinderen op een andere manier konden straffen.” Hij hoopt op een opschorting van de straf.