Passagiers die voortaan landen op Zaventem krijgen van Brussels Airport een informatieblad met richtlijnen omtrent het coronavirus. Elke aankomende reiziger wordt gevraagd om twee weken in quarantaine te blijven. Dat heeft de federale regering beslist na aanhoudende kritiek op het lakse beleid van de luchthaven tegenover het coronavirus.

“De federale regering heeft ons laten weten dat elke aankomende passagier vanaf vandaag een informatieblad over het coronavirus moet krijgen”, verduidelijkt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli tegenover De Tijd. De luchthaven sluit voorlopig dus niet de deuren. Veel passagiersvluchten zijn wel al geschrapt, maar de cargo-afdelingen werken door aan een hoog tempo.

Stickers

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn ook scherpe maatregelen op de luchthavens nodig, waar mensen vanuit de hele wereld samenkomen. Met half Europa in lockdown doken er gek genoeg deze week nog beelden op van op elkaar gepakte mensen aan de bagagebanden van Zaventem.

Na verontwaardigde reacties en aanhoudende kritiek op het lakse beleid van Brussels Airport, plakte het bedrijf al ‘social distancing’-stickers in de gebouwen. Sinds dinsdag is er ook extra politie aanwezig om toe te zien op de naleving van de maatregelen. De federale regering voegt daar nu nog een extra maatregel aan toe: aankomende reizigers krijgen een papier met instructies mee. Hen wordt gevraagd 14 dagen in quarantaine te blijven. Die instructies gelden ook voor vrienden of familie die reizigers oppikken op de luchthaven.